
10:01 | Rrezik nga gurët për të shkuar në fshatin turistik të Thethit
- 09:51 | Humb jetën gjatë trajtimit në spital një grua në Kosovë, rasti po hetohet
- 09:48 | Vlorë: Kapet me pistoletë dhe municione, arrestohet i riu
- 09:30 | Rrëfehet Pogba: Mezi po pres të kthehem, kam oferta nga çdo anë. Dua të luaj sërish për Francën
- 09:27 | Müller shpërthen ndaj klubit të vet: Nuk është tur lamtumire, jam ende futbollist
- 09:23 | Policia shpall në kërkim 32-vjeçarin që plagosi një person me armë zjarri në Tiranë
- 08:55 | Plagosja e gruas në Fier/ Arrestohet 66-vjeçari, ende në kërkim i biri
- 08:52 | Denaj: Nga viti i ardhshëm ndryshon skema e subvencioneve direkte në bujqësi
- 08:51 | Superkompjuteri i Opta-s i befason të gjithë, shpall favoritin kryesor për fitimin e Champions League
- 08:44 | 3 shenjat më me fat dhe 3 që duhet të kenë kujdes – sipas Susan Miller, e enjte 10 prill 2025
Horoskopi ditor nga Paolo Fox, e enjte 10 prill 2025
- Horoskopi i Brankos për sot, enjte 10 prill 2025
- Horoskopi ditor nga Susan Miller, e enjte 10 prill 2025
- Zbardhet atentati ndaj nën e bir në Fier, arrestohet 66-vjeçari, në kërkim djali i tij
- Luani, që për pak i mori jetën burrit, ndodhet në Zharrëz të Fierit. Policia do largojë kafshën nga banesa
- 'Iku e gëzuar atë mëngjes'! Rrëfimi prekës i nënës për vdekjen e papritur të 14-vjeçares
- 'Filloi me fyerje që nuk thuhen në sy të një gruaje!' Sherri fizik me Demaliaj, reagon Kujtim Gjuzi
- Gazsjellësi TAP, mundësia e humbur e Shqipërisë
- Denaj: Nga viti i ardhshëm ndryshon skema e subvencioneve direkte në bujqësi
- Superkompjuteri i Opta-s i befason të gjithë, shpall favoritin kryesor për fitimin e Champions League
-
Blero ‘kërcënon publikun: Nëse s’fiton Gjesti, kam diçka për t’ju thënë të gjithëve
-
Gjesti xheloz për takimin e Eglit me Olsin: E kishe futur tek linja e jetës!
-
Egli dhe Gjesti dyshojnë: Historia e abuzimit të Laertit është gënjeshtër
-
Finalja e madhe e Big Brother do të jetë me katër finalistë! Hapet televotimi, publiku duhet të zgjedhë
-
Egli apo Laerti? Zbulohet finalisti i dytë i “Big Brother VIP”
-
Egli takohet në ‘BIG Brother’ me ish-partnerin Olsi Bylyku. Biseda mes tyre
-
‘Fitoje siç ke fituar edhe festivalet’! Përplasje e fortë mes Eglit dhe Rozanës
-
Gjesti i tregon Eglit: Të kam parë në ëndërr! ‘Ça po bënim?’
-
Bëri deklaratë të rëndë për myslimanët, Laert Vasili i kërkoi Gjestit që të falen bashkë
-
Jozi kritikon Loredanën: Rob kot, nuk ke respekt për vete
-
Dea për Eglin dhe Gjestin: Kanë përfunduar në një situatë toksike, ai është nuk ka ndjenja!
-
Rozana vendos Eglin përballë Laertit, kush do të jetë finalisti i dytë i Big Brother Albania VIP 4?
-
Mes Gertës dhe Rozanës, ja kush është finalistja e parë e BBV
-
Ja banori që përfundoi rrugëtimin e tij në BBV
-
Laerti bën rrëfimin tronditës: Më përdhunoi komshiu kur isha 9 vjeç, nuk e kam tejkaluar ende si ngjarje
-
Të gjithë banorët në televotim! Ju vendosni kush do të lërë sot shtëpinë e BBV
-
Në nominim për finalisten e parë/ Rozana dhe Gerta komentojnë emocionet: Beteja mbaron më 19 prill
-
‘Para 2 vitesh u dorëzova, mezi po prisja që “BBV” të mbaronte’! Rrëfehet Arbana Osmani
-
Skandal! Djemtë e Diasporës mbledhin mijëra euro për Gjestin, por 32-vjeçari nga Ferizaj zhduket me paratë
-
‘A ke pasur ndonjë ndjesi kur më ke puthur?’Gjesti-Eglit: Nuk e shpjegoj dot!
-
‘Ferma VIP’/ Frederik Ndoci shfaqet i dehur, banorët e mbajnë nga krahu
-
Dua Lipa ndez rrjetin, shfaqet sensuale dhe e veshur me të kuqe në Instagram
-
Gjesti ‘akuzon’ Loredanën se e ka puthur
-
Olsi Bylyku flet për herë të parë për Egli Takon
-
Reklama e re e KFC akuzohet për blasfemi, tallje me Zotin dhe kanibalizëm

Kur ju shkoni në një restorant, gjëja e parë është të merrni dhe shfletoni menynë. Që këtu nis kurthi në të cilin futeni. Ka disa truke që janë përgatitur enkas për t’ju zhvatur sa të munden dhe një prej tyre është të vendosin që në krye gjëra goxha të shtrenjta që të tjerat t’u duken lirë.
Madje, mjaft restorante punësojnë ekspertë për të hartuar menutë e tyre për ta duke përdorur parimet bazë të psikologjisë së klientit
Dhe kjo nuk vlen vetëm për restorantet e shtrenjta, me menu degustimi dhe yje Michelin. Këto “mashtrime” janë të zakonshme edhe në restorantet e ushqimeve të shpejta dhe të tjera njësi shërbimi ushqimor.
Përgatitja e menuve bëhet duke përdorur parimet bazë të psikologjisë së klientit, me synimin që ata të porosisin sa më shumë që të jetë e mundur, raporton noa.al.
Psikologjia e menuve
Një menu e mirë është vërtet e suksesshme kur është krijuar për të rritur besnikërinë e klientit. “Kjo do të thotë që klientët largohen me një ndjenjë kënaqësie”, shpjegon Dr. Jason Buhle, profesor i psikologjisë së aplikuar në USC.
Ashtu siç jemi të ndikuar nga reklamat që shohim çdo ditë, menutë e restoranteve kanë një ndikim të madh tek ne, pasi ato janë një formë reklamimi dhe "reklama e mirë i ndihmon klientët të bëjnë zgjedhje që përputhen më mirë me dëshirat dhe nevojat e tyre", pohon profesor Buhle.
Në përgjithësi, klienti nuk duhet të mbingarkohet nga opsionet, por duhet të ndjejë se ka zgjedhur më të mirën dhe se në analizë përfundimtare ka bërë një marrëveshje të mirë.
Sekreti është se të gjithë elementët vizualë që përbëjnë një menu nguliten lehtësisht në mendjen e klientit. Megjithatë, çelësi është vendosja e pjatave në meny duke pasur parasysh lëvizjen e syve. Për shembull, vendosja e një pjate të shtrenjtë në qendër të menusë rrit shanset që klienti ta zgjedhë atë pasi "ia bën me sy".
Një tjetër synim i restoranteve është që të "vënë ushqimin në qendër dhe çmimin sa më larg syrit dhe kështu sa më larg në mendjen e klientit", thotë Buhle.
Kështu, emri dhe përshkrimi i pjatës gjithmonë paraprin. Përveç kësaj, menutë shpesh nuk kanë simbolin e monedhës, gjë që mund të konsiderohet disi "frikësuese" kur dëshironi të porosisni. Për këtë arsye shpesh preferohet numri i thjeshtë – për shembull 10,00 në vend të 10,00 €. Mund të keni parë dhe ju menutë ku çmimi në fund përbri produktit është vetëm një shifër, fjala vjen 1200, pa lekë në fund.
Nga ana tjetër, ekspertët e menusë theksojnë se çmimet që përfundojnë me 0.99 "priren të tregojnë vlerën, por jo cilësinë". Ndaj thuajse askush nuk vë çmime të tipit
Kushtojini vëmendje fotove
Fotot e pjatave janë një mënyrë e sigurt për të hapur oreksin, por edhe atje kërkohet kujdes, pasi fotot e këqija mund t’u kthehen përkundër pronarëve të restoranteve ndërsa "imazhet e rreme ose mashtruese" mund të çojnë në humbjen e besimit të klientit.
Nga lart poshtë
Pjatat e shtrenjta janë zakonisht në krye, duke ndjekur parimin që njerëzit fokusohen në artikullin e parë në listë, duke injoruar pjesën tjetër. Klientët në fakt nuk lexojnë një menu, ata e "skanojnë" atë, kështu që kur pjatat më të shtrenjta janë në krye, pjesa tjetër më poshtë duken me vlerë për para në krahasim me atë më të fokusuar.
Për sa i përket cilësisë së restorantit, më pak pjata do të thotë shije më të denja dhe të kujdesshme. Sipas hulumtimeve, 60-70% e shitjeve të një restoranti vijnë nga më pak se 18-24 artikuj në menu.
Së fundi, çdo gjë që mund të krijojë nostalgji te klienti është e mirë. Me fjalë të tjera, pjatat që na kujtojnë tavolinat e së dielës familjare të fëmijërisë dhe shoqërohen me fjalë si “receta e mamasë” apo “gatimi i gjyshes” kanë një tërheqje jashtëzakonisht të lartë.
Sipas ekspertëve të menusë, “njerëzve pëlqejnë emrat e nënave, gjysheve dhe të afërmve të tjerë në menutë e tyre”, thotë profesori i psikologjisë së aplikuar.
E megjithatë klienti di të bëjë sytë katër
Pavarësisht trukeve dhe teknikave të bazuara në psikologjinë e menuve, ekspertët janë kategorikë: "Dizajni i një menuje dhe vendosja e artikujve në meny mund të ndikojë në vendimin e klientit," thotë Dave Pavesic, i cili jep mësim në programin e Menaxhimit të Universitetit Shtetëror të Gjeorgjisë. Mikpritja është e rëndësishme “por nuk do t’i bëjë të blejnë diçka që nuk e duan”, sqaron ai.
Që do të thotë se, nëse nuk u pëlqejnë ushqimet e detit, ka shumë pak gjasa që të porosisin një makarona të shtrenjtë karavidhe, edhe nëse është në një imazh me ngjyra të ndezura në qendër të menusë me pesë ose gjashtë karavidhe që të "sfidojnë" me kthetrat e tyre për t’i provuar ato. /noa.al
Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd
