23:04 | Përlotet Laerti, shpërthen ndaj Gertit: Shpifës i ndyrë, me kë fjete në 1 dhjetor?
- 22:55 | Sulm me thikë në Tel Aviv, plagosen 4 persona, vritet autori (VIDEO)
- 22:53 | Lëkundje të forta sizmike në Turqi
- 22:47 | Aksident në Kamëz, dy makina përplasen kokë më kokë, policia në vendngjarje
- 22:44 | Shembet një ndërtesë tre katëshe në Itali, shkak shpërthimi i gazit
- 22:29 | KQZ: 46 deputetët e parë për çdo parti caktohen nga kryetari. Si ndahen mandatet për çdo qark?
- 22:25 | Shpërthim në një fabrikë në Gjermani, dy të vdekur
- 22:20 | ‘Ke rrahur femrën në mes të lokalit’! Gerti në të bërtitura tregon sherrin me Laertin jashtë
- 21:55 | Horoskopi nga Suzan Miler, e mërkurë 22 Janar 2025. Të 12 shenjat e zodiakut
- 21:10 | Digjet kabina elektrike në qendër, shkaku pse Tirana u zhyt në errësirë
Horoskopi i Paolo Fox për sot, e martë 21 janar 2025
- Horoskopi nga Suzan Miler, e martë 21 Janar 2025. Të 12 shenjat e zodiakut
- Horoskopi i Brankos për sot, e martë 21 janar 2025
- 18-vjeçari shqiptar dhe shoku i tij maroken humbin jetën tragjikisht në Itali! Tre të tjerë të plagosur
- Horoskopi i Brankos për të mërkurën 22 janar 2025
- Horoskopi i Paolo Fox për të mërkurën 22 janar 2025
- 6 herë më e madhe se Gjermania – Pse Groenlanda i përket një vendi të vogël si Danimarka, edhe pse është larg saj?
- Përplasja në protestë, Endrit Shabani: Dhunimi i Adriatik Lapajt nga Arlind Qori është skandaloz! Mentalitet i politikës së vjetër
- Detaje/ 'Shkaku i sherrit djemtë', TikTok-erja që plagosi me thikë 22-vjeçaren, më përpara kanë qenë shoqe!
- 'Besëprerë, o gjarpër'! Xumi shpërthen ndaj Eglit: Unë të fala ndjenjat, ti doje fansat e Gjestit
-
Përlotet Laerti, shpërthen ndaj Gertit: Shpifës i ndyrë, me kë fjete në 1 dhjetor?
-
‘Ke rrahur femrën në mes të lokalit’! Gerti në të bërtitura tregon sherrin me Laertin jashtë
-
‘Pse më shtyve me trup?’ Egli akuzona Gertën: Më pështyu në fytyrë
-
“Mos më prek”/ AGRAVON debati Egli-Gerta: Jam gati të shtyp këdo…
-
Gjykata e Tiranës e dënoi për dhunë ndaj Elia Zaharisë dhe babait të saj, Princ Leka shfaqet krah partneres së re në Lushnje!
-
“A dalim jashtë?”/ Ja si i përgjigjet Egli-Gjestit: Ti je duke…
-
Ik ma merr një shishe ujë”/Plas keq mes Loredanës dhe Rozanës!
-
‘Besëprerë, o gjarpër’! Xumi shpërthen ndaj Eglit: Unë të fala ndjenjat, ti doje fansat e Gjestit
-
Është vetë baba i një vajze/ Jul Deda trondit me informacionin për Eglin: “Larg qoftë…”
-
Irani dënon me vdekje reperin Amir Tataloo, u shpall fajtor për blasfemi ndaj profetit Muhamed
-
Mamaja e G-Banit reagon për herë të parë e shqetësuar pas kallëzimit të Arsidës!
-
Ish-banorja gati kallëzimin ndaj G Banit, i kërkon të lërë lojën, këngëtari: Vazhdon të jesh dinake!
-
Rikthehet kutia e ‘Pandorës’! Egli e hap dhe çon në nominim kokë më kokë veten e saj dhe…
-
Batuta e Amber shkakton të qeshura: Egli nuk e donte Xumin sepse i dukej si hallexhi!
-
‘E kam dashnore’/ Gjesti sqaron përplasjen me Xumin: I kërkoj falje familjes së saj!
-
‘Unë kam atë që ti s’ke’! Debat i ashpër mes Gertës dhe Rozanës
-
30 mijë aplikime në një javë nga diaspora! KQZ refuzon 1 në 3 persona. Ja arsyeja
-
Rozana hedh batuta me Gjestin: Sa herë kaloje ti Egli vdiste nganjëherë
-
Çfarë ka ndodhur këtë javë nga showbiz-i?! Zbuloni të rejat e fundit!
-
E pushuan nga puna pasi u fut në ‘Big Brother VIP’, Armaldo Kllogjeri fiton gjyqin me Teatrin e Operës dhe Baletit
-
Egli hap zemrën me Gjestin dhe flet për ish-in e saj! Video
-
Jozi dhe Loredana shkëmbejnë puthjen e parë në buzë, Gjesti i ndërpret
-
Gjesti thyen tjetër rekord gjatë kësaj jave
-
Redon Berani bën komentin e papritur dhe epik në video-n e dyshes, Egli dhe Gjesti!
-
Redon Berani do të futet përsëri në shtëpinë e “BBV4”?
Kur ju shkoni në një restorant, gjëja e parë është të merrni dhe shfletoni menynë. Që këtu nis kurthi në të cilin futeni. Ka disa truke që janë përgatitur enkas për t’ju zhvatur sa të munden dhe një prej tyre është të vendosin që në krye gjëra goxha të shtrenjta që të tjerat t’u duken lirë.
Madje, mjaft restorante punësojnë ekspertë për të hartuar menutë e tyre për ta duke përdorur parimet bazë të psikologjisë së klientit
Dhe kjo nuk vlen vetëm për restorantet e shtrenjta, me menu degustimi dhe yje Michelin. Këto “mashtrime” janë të zakonshme edhe në restorantet e ushqimeve të shpejta dhe të tjera njësi shërbimi ushqimor.
Përgatitja e menuve bëhet duke përdorur parimet bazë të psikologjisë së klientit, me synimin që ata të porosisin sa më shumë që të jetë e mundur, raporton noa.al.
Psikologjia e menuve
Një menu e mirë është vërtet e suksesshme kur është krijuar për të rritur besnikërinë e klientit. “Kjo do të thotë që klientët largohen me një ndjenjë kënaqësie”, shpjegon Dr. Jason Buhle, profesor i psikologjisë së aplikuar në USC.
Ashtu siç jemi të ndikuar nga reklamat që shohim çdo ditë, menutë e restoranteve kanë një ndikim të madh tek ne, pasi ato janë një formë reklamimi dhe "reklama e mirë i ndihmon klientët të bëjnë zgjedhje që përputhen më mirë me dëshirat dhe nevojat e tyre", pohon profesor Buhle.
Në përgjithësi, klienti nuk duhet të mbingarkohet nga opsionet, por duhet të ndjejë se ka zgjedhur më të mirën dhe se në analizë përfundimtare ka bërë një marrëveshje të mirë.
Sekreti është se të gjithë elementët vizualë që përbëjnë një menu nguliten lehtësisht në mendjen e klientit. Megjithatë, çelësi është vendosja e pjatave në meny duke pasur parasysh lëvizjen e syve. Për shembull, vendosja e një pjate të shtrenjtë në qendër të menusë rrit shanset që klienti ta zgjedhë atë pasi "ia bën me sy".
Një tjetër synim i restoranteve është që të "vënë ushqimin në qendër dhe çmimin sa më larg syrit dhe kështu sa më larg në mendjen e klientit", thotë Buhle.
Kështu, emri dhe përshkrimi i pjatës gjithmonë paraprin. Përveç kësaj, menutë shpesh nuk kanë simbolin e monedhës, gjë që mund të konsiderohet disi "frikësuese" kur dëshironi të porosisni. Për këtë arsye shpesh preferohet numri i thjeshtë – për shembull 10,00 në vend të 10,00 €. Mund të keni parë dhe ju menutë ku çmimi në fund përbri produktit është vetëm një shifër, fjala vjen 1200, pa lekë në fund.
Nga ana tjetër, ekspertët e menusë theksojnë se çmimet që përfundojnë me 0.99 "priren të tregojnë vlerën, por jo cilësinë". Ndaj thuajse askush nuk vë çmime të tipit
Kushtojini vëmendje fotove
Fotot e pjatave janë një mënyrë e sigurt për të hapur oreksin, por edhe atje kërkohet kujdes, pasi fotot e këqija mund t’u kthehen përkundër pronarëve të restoranteve ndërsa "imazhet e rreme ose mashtruese" mund të çojnë në humbjen e besimit të klientit.
Nga lart poshtë
Pjatat e shtrenjta janë zakonisht në krye, duke ndjekur parimin që njerëzit fokusohen në artikullin e parë në listë, duke injoruar pjesën tjetër. Klientët në fakt nuk lexojnë një menu, ata e "skanojnë" atë, kështu që kur pjatat më të shtrenjta janë në krye, pjesa tjetër më poshtë duken me vlerë për para në krahasim me atë më të fokusuar.
Për sa i përket cilësisë së restorantit, më pak pjata do të thotë shije më të denja dhe të kujdesshme. Sipas hulumtimeve, 60-70% e shitjeve të një restoranti vijnë nga më pak se 18-24 artikuj në menu.
Së fundi, çdo gjë që mund të krijojë nostalgji te klienti është e mirë. Me fjalë të tjera, pjatat që na kujtojnë tavolinat e së dielës familjare të fëmijërisë dhe shoqërohen me fjalë si “receta e mamasë” apo “gatimi i gjyshes” kanë një tërheqje jashtëzakonisht të lartë.
Sipas ekspertëve të menusë, “njerëzve pëlqejnë emrat e nënave, gjysheve dhe të afërmve të tjerë në menutë e tyre”, thotë profesori i psikologjisë së aplikuar.
E megjithatë klienti di të bëjë sytë katër
Pavarësisht trukeve dhe teknikave të bazuara në psikologjinë e menuve, ekspertët janë kategorikë: "Dizajni i një menuje dhe vendosja e artikujve në meny mund të ndikojë në vendimin e klientit," thotë Dave Pavesic, i cili jep mësim në programin e Menaxhimit të Universitetit Shtetëror të Gjeorgjisë. Mikpritja është e rëndësishme “por nuk do t’i bëjë të blejnë diçka që nuk e duan”, sqaron ai.
Që do të thotë se, nëse nuk u pëlqejnë ushqimet e detit, ka shumë pak gjasa që të porosisin një makarona të shtrenjtë karavidhe, edhe nëse është në një imazh me ngjyra të ndezura në qendër të menusë me pesë ose gjashtë karavidhe që të "sfidojnë" me kthetrat e tyre për t’i provuar ato. /noa.al
Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd