Transmetuar më 12-06-2024, 19:54

Vera është padyshim një periudhë e shumëpritur e vitit, e lidhur natyrshëm me pushimet, por në të njëjtën kohë e gatshme të na bëjë të “djersitim” fizikisht dhe mendërisht dhe për këtë arsye konsumimi i frutave është natyrshëm më i lartë.

Në mënyrë të veçantë, shalqiri, i njohur edhe si shalqi, është variant i një produkti ushqimor që pasqyron verën si pak elementë të tjerë.

Por "dilema" lidhet me gjendjen e tij për konsum: pra si të kuptojmë nëse shalqiri është i mirë, vallë a është në nivelin e duhur të maturimit?

Është pak shqetësuese kur vendosni të blini një shalqi, pasi përgjithësisht në pamje të parë, pamja e mirë nuk vërteton një shije të mirë.

Por një sy më me përvojë mund të shohë padyshim disa detaj që tregojnë se shalqiri është i pjekur.

A dini si ta dalloni nëse shalqiri është i mirë? Kushtojini vëmendje këtyre detajeve

Shalqiri është një nga frutat më të pasur me ujë, në fakt bart mbi 95% të peshës specifike dhe për këtë arsye përbërja është në thelb h2o. Për këtë arsye aftësia hidratuese e këtij fruti është maksimale.

Të kuptosh se shalqiri është i pjekur, siç thonë disa, i kuq flakë, kuptohet në disa elementë.

Së pari lulja e tij duhet të jetë sa më e vogël. Më tej, pesha e shalqirit është tregues se ai është pjekur optimalisht.

Për më tepër, e gjithë sipërfaqja e jashtme duhet të jetë sa më simetrike dhe e rregullt, pa “gunga”, prerje apo defekte tepër të dukshme.

Pjesa e jashtme duhet të jetë një jeshile e bukur e errët dhe absolutisht jo e ndezur në ngjyrë. Kin kujdes, zona të bardha nga jashtë të një shalqiri zakonisht tregojnë se është pjesërisht i papjekur.

Së fundi, metoda e famshme e "trokitjes", për të zbuluar nivelin e pjekurisë është e vërtetë: një frut i pjekur duhet të prodhojë një tingull të plotë dhe të shurdhër dhe jo të butë ose "bosh". /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd