Transmetuar më 14-12-2023, 19:20

Sindroma e "mushkërisë së bardhë" që ka përfshirë Kinën po shkakton shqetësim edhe në shumë vende evropiane.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka lëshuar një kërkesë zyrtare për të dhëna për sëmundjet e frymëmarrjes dhe ka raportuar shpërthime të rasteve të pneumonisë pas rritjes së numrit të rasteve në Kinë.

“Nuk ka lidhje me pandeminë, por ka të bëjë me faktin se ne nuk kemi pasur kontakt me këta agjentë infektues.

Karakterizohet si pneumoni ambulatore ose sindroma e ‘mushkërisë së bardhë’ sepse në rëntgen e pacientit mushkëria duket sikur është e bardhë.

Profesori i Higjienës dhe Epidemiologjisë i Shkollës së Mjekësisë të EKPA, dr Gikas Majorkinis, në vendin fqinjë Greqi thotë se janë të shqetësuar për rritjen e rezistencës së mikrobit ndaj antibiotikëve. Nuk është rezultat i sotëm, por një rezultat kumulativ i viteve të fundit.

“Sigurisht do të ketë raste në Greqi dhe rajon, ajo që sigurisht nuk kemi është një rritje e rasteve, siç është regjistruar nga shumë vende të Europës”.

Holanda dhe Danimarka po raportojnë një rritje të konsiderueshme të rasteve, ndërsa India, Tajvani dhe Vietnami kanë filluar të marrin masa paraprake për të përgatitur sistemet e tyre të kujdesit shëndetësor.

Por edhe në SHBA ka një rritje të rasteve, vetëm në Ohajo ka pasur 145 raste te fëmijët nga 3 deri në 14 vjeç që nga gushti.

Ndërkohë, në Holandë, numri i fëmijëve të moshës 5 deri në 14 vjeç me pneumoni u rrit në 130 për 100,000 fëmijë në javën përpara 26 nëntorit.

Mjekët e spitaleve raportuan gjithashtu një rritje të rasteve tek të rinjtë e moshës 15-24 vjeç krahasuar me vitet e mëparshme.

Sipas Statens Serum Institute (SSI) të Danimarkës, rastet u trefishuan në pesë javë – nga 168 në 541.

Duke iu referuar rasteve në Kinë, Maria van Kerkove, zëvendësdrejtore e departamentit të përgatitjes dhe parandalimit të epidemisë dhe pandemisë në OBSH, tha se rritja e rasteve nuk është aq e madhe sa ajo e parë në 2018-2019.

“Ky nuk është një tregues i një patogjeni të ri. Kjo mbetet për tu parë. Është ajo me të cilën u përballën shumica e vendeve një apo dy vjet më parë”, përfundoi Kerkove.

Çfarë është

Pneumonia me Sindromën e Mushkërive të Bardhë që prek kryesisht fëmijët 3 – 10 vjeç, por edhe adoleshentët e rinj dhe duket se shkaktohet nga një mikrob i zakonshëm, mikoplazma është sindroma e mushkërisë së bardhë.

Simptomat përfshijnë dhimbje të fytit, lodhje dhe një kollë të zgjatur që mund të zgjasë për javë apo edhe muaj. Nuk ka vaksinë për këtë mikrob dhe duket se nuk mund të trajtohet në mënyrë efektive me antibiotikë.

Vihet re se Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) lëshoi ​​një kërkesë zyrtare për të dhëna për sëmundjet e frymëmarrjes dhe raportoi shpërthime të rasteve të pneumonisë pas rritjes së numrit të rasteve në Kinë. /noa.al