Transmetuar më 24-08-2022, 09:00

Bashkimi Evropian po propozon të shuajë përdorimin e produkteve të duhanit me ngrohje në 27 shtetet e tij anëtare, në një përpjekje për të trajtuar dukurinë e kancerit, raporton noa.al duke cituar The Washington Post.

Krahu ekzekutiv i BE, Komisioni Evropian, njoftoi në qershor një propozim për të ndaluar shitjen e tyre në përgjigje të një rritjeje "të konsiderueshme" të popullaritetit në vendet anëtare.

Produktet e duhanit me ngrohje kanë tejkaluar 2.5 përqind të shitjeve të përgjithshme në BE, zbuloi një raport i Komisionit.

Ndalimi do të mbulonte vetëm produktet e duhanit me ngrohje – të cilat funksionojnë duke ngrohur gjethet e përpunuara të duhanit në një nivel më të ulët se ai i cigareve tradicionale, duke i lënë duhanpirësit të thithin nikotinë. Ndalimi nuk përfshin cigaret elektronike që përdorin lëngje me aromë që përmbajnë nikotinë e cila rrjedh nga duhani.

Produktet e duhanit me ngrohje u krijuan në vitet 1980, por u ndërprenë pasi nuk gjetën përhapje. Ato përjetuan një rilindje në vitin 2014, kryesisht në Japoni, por popullariteti i tyre është përhapur në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara, me shumë kompani cigaresh që tani kanë një produkt duhani me ngrohje, sipas një studimi në revistën mjekësore Lancet vitin e kaluar.

Më të njohurit përfshijnë IQOS, nga Philip Morris International dhe glo, nga British American Tobacco.

Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, produktet e duhanit me ngrohje janë të dëmshme. Gjithashtu nuk janë vërtetuar se i ndihmojnë duhanpirësit të lënë duhanin.

Shkencëtarët po mësojnë gjithashtu për efektet e tyre afatshkurtra dhe afatgjata shëndetësore, tha CDC, veçanërisht për të rinjtë.

BE-ja po punon për të krijuar një “Brez pa Duhan”, duke synuar që deri në vitin 2040 të ketë më pak se 5 për qind të popullsisë që përdorin duhan.

"Me nëntë nga dhjetë kancere të mushkërive të shkaktuara nga duhani, ne duam ta bëjmë duhanin sa më jotërheqës për të mbrojtur shëndetin e qytetarëve tanë dhe për të shpëtuar jetë," tha në një deklaratë Stella Kyriakides, komisionerja e BE për shëndetin dhe sigurinë ushqimore.

Veprimet më të forta për të reduktuar konsumin e duhanit, zbatimi më i rreptë dhe qëndrimi në një hap me zhvillimet e reja, për të adresuar fluksin e pafund të produkteve të reja që hyjnë në treg – janë çelësi për këtë”, shtoi ajo.

Sipas propozimit, ndalimi do të përfshijë duhanin me ngrohje, komponentë të tillë si filtra dhe kapsula, por nuk do të prekë cigaret tradicionale, apo duhanin me dridhje.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar kundër përdorimit të duhanit me ngrohje që në Shqipëri shitet nga Philip Morris Albania. Një fushatë mediatike që promovon duhanin me ngrohje dhe produktet Iqos e Lilly, është përhapur prej muajsh në media shqiptare.

Plastikë në cigaret Heets që përdoren me IQOS. Alarmohen duhanpirësit, kompania jep versionin e saj

Ndërsa Shoqata Evropiane e Frymëmarrjes ka ngritur gjithashtu shqetësime, duke thënë se megjithëse është "tunduese" të rekomandohet që duhanpirësit të kalojnë nga cigaret tradicionale te duhani me ngrohje, këto produkte janë ende "të dëmshme dhe japin shumë varësi". Organizata jofitimprurëse shtoi se nuk ka "asnjë provë" që produktet e duhanit me ngrohje janë ndihma efikase për ndërprerjen e duhanit.

Propozimi i BE-së tani do të shqyrtohet nga Këshilli Evropian dhe Parlamenti dhe nëse miratohet, shtetet anëtare do të kenë disa muaj kohë për të zbatuar ndalimin. /noa.al

Foto qendrore: AP

Ndalohen pajisjet dhe cigaret IQOS të Philip Morris në SHBA. Në Shqipëri vazhdojnë