Transmetuar më 29-11-2022, 08:05

Federata Skoceze e Futbollit, organi që drejton futbollin në këtë vend, ka bërë një hap tjetër përpara në trajtimin e rrezikut të demencës në moshë madhore. Pasi dekretoi ndalimin e goditjeve me kokë në vitin 2020, duke i penguar zyrtarisht lojtarët ta bënin këtë nën moshën 12-vjeçare, gjatë seancave stërvitore javore; një dispozitë që aktualisht është unike në Evropë, federata ka vendosur ta shtrijë këtë iniciativë edhe për futbollistët profesionistë.

E gjitha kjo për të shmangur rrezikun e demencës në moshën madhore. Studimet e fundit, duke përfshirë një të kryer nga Universiteti i Glasgow, kanë nxjerrë në pah lidhjen e drejtpërdrejtë midis goditjeve me kokë në futboll dhe sëmundjeve neurodegjenerative, duke theksuar një rrezik 3.5 më të lartë në popullatën e futbollistëve në krahasim me atë të përgjithshëm.

Prandaj, futbollistëve profesionistë në Skoci do t’iu ndalohet të lëvizin një ditë para dhe një ditë pas ndeshjeve. Klubet gjithashtu këshillohen të kufizojnë goditjet me kokë në stërvitje për shkak të lidhjeve midis goditjeve të përsëritura me kokë dhe dëmtimit të trurit.

Zgjedhja e Federatës Skoceze të Futbollit (SFA) vjen pasi një studim tregoi se ish-futbollistët profesionistë kishin tri herë e gjysmë më shumë gjasa të vuanin nga demenca dhe sëmundje të tjera të rënda neurologjike. Udhëzimet e prezantuara sot do të hyjnë në fuqi menjëherë, duke përfshirë ndalimin e stërvitjeve të përsëritura me kokë më shumë se një herë në javë dhe një ditë para ose pas ndeshjes, duke përfshirë stërvitjet specifike.

Prandaj, Skocia është bërë vendi i parë evropian që bën këtë lloj arsyetimi dhe ndalimi. Vitin e kaluar, klubet angleze të futbollit i kufizuan lojtarët në 10 goditje me kokë në javë në stërvitje. "Ajo që ne dimë tashmë për goditjet me kokë dhe efektet në tru sugjeron dëmtime të matshme të kujtesës që zgjat 24 deri në 48 orë.

Kjo ndodh pas një serie goditjesh të topit me kokë dhe se proteinat e lidhura me trurin mund të zbulohen në mostrat e gjakut për një kohë të shkurtër, – tha mjeku i Federatës Skoceze, John MacLean. – Qëllimi është të zvogëlohet çdo efekt kumulativ i mundshëm i drejtimit, duke reduktuar ekspozimin e përgjithshëm ndaj topit me kokë gjatë stërvitjes".

Prandaj, për të zvogëluar dëmin e shkaktuar nga goditjet me kokë, klubeve iu thuhet gjithashtu të monitorojnë aktivitetin në stërvitje. Një raport i kryer nga Universiteti i Glasgow më 2019 zbuloi se ish-futbollistët profesionistë kishin tri herë e gjysmë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundjet e trurit sesa një person normal, pesë herë më shumë gjasa të vdisnin nga Alzheimer dhe katër herë më shumë gjasa të vdisnin nga sëmundja e neuronit motorik.

Të dhënat tregojnë se vdekshmëria nga sëmundja neurodegjenerative ishte më e lartë dhe recetat për barna të lidhura me demencën ishin më të zakonshme në mesin e ish-futbollistëve profesionistë sesa popullatës tjetër skoceze.