Transmetuar më 05-10-2024, 23:08

Thesari ushqyes që harrojmë, edhe pse ofron përfitime të konsiderueshme për shëndetin tonë. Si ta shtoni në jetën tuaj të përditshme?

A kujdeseni të mbani një dietë të ekuilibruar, duke shtuar fruta dhe perime në menunë tuaj të përditshme? Sipas ekspertëve, ekziston një grup ushqimesh që mund të ketë një ndikim të madh pozitiv në shëndetin tuaj, por që shpesh e anashkaloni.

Ushqimi që nuk duhet të mungojë në pjatën tuaj

Bëhet fjalë për farat, një ushqim i pasur me lëndë ushqyese, të cilat shpesh ne i injorojmë në dietën tonë të përditshme.

Farat e kungullit, farat e lulediellit, farat chia, farat e lirit, farat e kërpit dhe farat e lulekuqes janë disa shembuj të shkëlqyer.

Edhe pse arrat zakonisht marrin gjithë vëmendjen, farat duhet të jenë fokusi.

Farat, të cilat lihen shpesh nën hijen e arrave, janë thesare të vërteta ushqyese, të mbushura me yndyrna të shëndetshme, vitamina thelbësore, minerale dhe proteina.

Hulumtimet tregojnë se konsumimi i tyre mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit dhe të sigurojë mbrojtje antioksiduese për trupin.

Yndyrnat e shëndetshme që përmbahen në fara gjithashtu ndihmojnë në përthithjen më të mirë të mikronutrientëve, ndërkohë që përmirësojnë transportin e vitaminave në trup.

Zgjedhjet kryesore

Fara e lirit është një nga zgjedhjet më të mira, pasi përmban antioksidantë dhe acidin yndyror esencial alfa-linolenik. Liri është gjithashtu një burim i pasur i lignaneve, një fitokimik me veti të fuqishme antioksiduese.

Përveç kësaj, ofron një përqindje të lartë të acideve yndyrore omega-3, të cilat janë veçanërisht të rëndësishme për shëndetin e zemrës dhe trurit.

Një tjetër zgjedhje e shkëlqyer janë farat chia, të pasura me fibra të tretshme që ndihmojnë në përmirësimin e kolesterolit, ndërsa fibrat e tyre na ndihmojnë të ndihemi të ngopur dhe kontrollojmë sheqerin në gjak. Gjithashtu, farat chia janë një burim i rëndësishëm i kalciumit.

Si të shtoni fara në dietën tuaj

Si mund të futni më shumë fara në dietën tuaj? Ekspertët rekomandojnë të shtoni një lugë fara në smoothie-n tuaj të mëngjesit, kosin apo edhe si një garniturë në sallatën tuaj. Mundësitë janë vërtet të pafundme. Për më shumë shije dhe një strukturë krokante, provoni t’i pjekni farat përpara se t’i hani ato.

Kujdes me porcionet

Një pikë e fundit, por e rëndësishme që duhet t’i kushtoni vëmendje janë porcionet tuaja. Ashtu si arrat, farat janë të larta në kalori, ndaj bëni kujdes të mos e teproni. Rreth ¼ filxhan mjafton për të marrë të gjitha përfitimet pa e tepruar me kaloritë.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd

Lajmet e fundit