Transmetuar më 19-06-2024, 23:34

Disa besojnë se struktura prej guri është e rreme dhe nuk është ndërtuar deri në vitet 1950. Të tjerë mendojnë se është bërë nga alienët ose gjigantët.

Vendi historik pranë Salisbury, Wiltshire, ka më shumë se një milion vizitorë çdo vit, duke e bërë atë atraksionin e 23-të më të vizituar në Mbretërinë e Bashkuar. Çdo vit, solstici i verës, festohet atje, me ritualet dhe ceremonitë që lidhen me ndryshimin e stinëve vetëm që shtojnë mistikën.

Historiani Dr Jess Venner, ka shpjeguar teoritë kryesore akademike se për çfarë është përdorur në të vërtetë. Duke u folur ndjekësve të saj përmes fakteve rreth Stonehenge që “nuk janë konspiracione”, Dr Venner shpjegoi se teoria kryesore është se ai ishte një “vend fetar dhe ceremonial”, i përdorur si një “lloj tempulli i hershëm”.

“Është e rregulluar në një rreth koncentrik gurësh dhe rregullimi në formë patkoi i trilitoneve [gurët e drejtë në qendër] sugjeron se ka pasur një plan të qëllimshëm arkitekturor të projektuar për qëllime ceremoniale ose rituale,” shpjegoi ajo.

Dr Venner tha gjithashtu se është “simetrike”, gjë që dëshmon se ishte “ndoshta shumë simbolike” për ata që ndërtuan strukturën. Një mënyrë tjetër se si mund të jetë përdorur Stonehenge është si një “observator astrologjik” për shkak të “përshtatjes së gurëve me ngjarjet kryesore astronomike dhe diellin”. Dr Venner tha se kjo sugjeron se “Stonehenge mund të jetë përdorur për të shënuar data të rëndësishme në kalendarët diellorë”.

Dr Venner shtoi se kjo do të thotë se mund të ishte përdorur si “një orë e madhe diellore për aktivitete bujqësore, ceremoniale apo edhe lundrimi”, megjithëse “lidhja e tij me hënën është ende e debatuar”. Së treti, historiani tha se Stonehenge mund të kishte qenë një “qendër kulturore dhe sociale”, pasi disa studiues argumentojnë se ai shërbeu si “bazë për komunitetet që jetonin në zonën përreth”.

“Shkëmbimi i mallrave” mund të ketë ndodhur aty, bashkë me “takimet” dhe “sakrificën apo fenë”. Mbetjet e derrave që u transportuan nga 30 milje larg janë gjetur në Stonehenge, që ndoshta do të thotë “festa” të ndodhura në vend.

Një teori tjetër është se Stonehenge ishte një “vend varrimi”, siç shpjegoi Dr Venner “varrime të shumta njerëzore” janë zbuluar rreth zonës, që datojnë në epokën e neolitit dhe bronzit.

Kjo mund të nënkuptojë se Stonehenge “ka rëndësi si një vend i adhurimit të stërgjyshërve ose përkujtimit të të vdekurve”.

Më në fund, Dr Venner shpjegoi se disa studiues besojnë se Stonehenge shërbeu si një “simbol i fuqisë dhe prestigjit” për shoqëritë që e ndërtuan atë, pasi ndërtimi i tij kërkonte “punë, organizim, burime të rëndësishme”. Ajo shtoi se mund të ketë qenë një “deklaratë e hierarkisë sociale” ose “kontrollit të hershëm politik”.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd