Transmetuar më 18-06-2024, 08:53

KINË- Një zbulim i madh, historikisht i rëndësishëm është bërë nga Agjencia e Trashëgimisë Kulturore të Kinës pasi gjetën rreth 1000 relike kulturore që datojnë nga dinastia Ming – nga 1368-1644 – duke përfshirë porcelan dhe qeramikë gjatë hetimeve në anije të mbytur.

Sipas një njoftimi të agjencisë javën e kaluar, këto rrënoja u zbuluan për herë të parë në vitin 2022, rreth 1500 metra nën nivelin e detit, pranë shpatit kontinental veriperëndimor të Detit të Kinës Jugore.

Megjithatë, kontrolli nënujor i rrënojave filloi vitin e kaluar. Në rrënojat e para u gjetën gjithsej 890 relike, duke përfshirë monedha, qeramikë dhe porcelan, ndërsa 38 të tjera u zbuluan nga rrënoja e dytë, duke përfshirë qeramikë, porcelan, predha turbane dhe dru.

Këto gjetje vërtetojnë se njerëzit e dinastisë Ming përdorën Detin e Kinës Jugore, i njohur si Rruga e lashtë detare e Mëndafshit, si një rrugë e rëndësishme tregtare, tha Guan Qiang, nënkryetari i Administratës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore.

Anija e parë dukej se eksportonte kryesisht porcelan, ndërsa e dyta importonte dru. Anijet ishin 10 milje detare larg njëra-tjetrës, sipas FOX Weather. Arkeologët i identifikojnë reliket si objekte me vlerë të madhe historike, shkencore dhe artistike.

Një vlerësim paraprak i relikteve kulturore të gjetura në ujë pas zbulimit të anijeve tregon se ato besohet të jenë nga periudha Zhengde e dinastisë Ming nga 1506 deri në 1521. Druri i gjetur në anijen tjetër ndoshta daton nga mbretërimi i Perandori Hongzhi (1488-1505).

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd