Transmetuar më 10-06-2024, 22:08

Industria e minierave të arit po përpiqet të mbajë nën kontroll rritjen e prodhimit pasi depozitat e metalit të verdhë po bëhen më të vështira për t’u gjetur, sipas Këshillit Botëror të Arit. “Ne kemi parë një prodhim rekord të tremujorit të parë të minierave në vitin 2024 me 4% rritje nga viti në vit. Por tabloja më e madhe, unë mendoj për prodhimin është se, në mënyrë efektive, ai u ul rreth vitit 2016 – 2018 dhe ne nuk kemi parë asnjë rritje që atëherë, “tha shefi i strategjisë së tregut të WGC, John Reade.

Sipas të dhënave nga shoqata ndërkombëtare e tregtisë, prodhimi i minierave u rrit vetëm 0.5% në 2023 krahasuar me një vit më parë. Në vitin 2022, rritja ishte 1.35% nga viti në vit, një vit më parë ishte 2.7%, ndërsa në vitin 2020, prodhimi global i arit regjistroi rënien e parë në një dekadë, duke rrëshqitur 1%.

“Unë mendoj se historia dërrmuese është: pas 10 vitesh rritjeje të shpejtë nga viti 2008, industria e minierave po përpiqet të raportojë rritje të qëndrueshme në prodhim,” tha Reade. Depozitat e reja të arit po bëhen më të vështira për t’u gjetur në mbarë botën pasi shumë zona të mundshme janë eksploruar tashmë, shtjelloi ai.

Nxjerrja e arit në shkallë të gjerë është me kapital intensiv dhe kërkon eksplorim dhe zhvillim të konsiderueshëm, duke marrë mesatarisht 10 deri në 20 vjet përpara se një minierë të jetë gati për prodhim, sipas WGC. Edhe gjatë procesit të eksplorimit, gjasat që një zbulim të përparojë në zhvillimin e një miniere është i ulët, me vetëm rreth 10% të zbulimeve globale të arit që përmbajnë metal të mjaftueshëm për të garantuar minierat.

Rreth 187,000 tonë metrikë ari janë nxjerrë deri më sot, me shumicën e ardhur nga Kina, Afrika e Jugut dhe Australia. Rezervat e arit që mund të gërmohen vlerësohen në rreth 57,000 ton, sipas Shërbimit Gjeologjik të Shteteve të Bashkuara. Përveç procesit të zbulimit, lejet e qeverisë që bëhen më të vështira për t’u siguruar dhe që kërkojnë më shumë kohë për t’u realizuar, e kanë bërë minierën më të vështirë, shtoi Reade. Sigurimi i licencave dhe lejeve të nevojshme përpara se kompanitë minerare të fillojnë aktivitetet mund të zgjasë disa vite.

Për më tepër, shumë projekte minerare janë planifikuar për zona të largëta që kërkojnë infrastrukturë si rrugë, energji dhe ujë, duke rezultuar në kosto të shtuara në ndërtimin e këtyre minierave dhe financimin e operacioneve, tha Reade. “Po bëhet më e vështirë të gjesh ar, ta lejosh atë, ta financosh dhe ta operosh atë,” tha ai. Çmimet e arit po marrin një frymë pasi u rritën në nivelet më të larta rekord në muajt e fundit, të mbështetur nga kërkesa e fortë e udhëhequr nga Kina. Spot ari aktualisht tregtohet me 2,294.3 dollarë për onz.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd