Transmetuar më 07-06-2024, 21:30

"Është sikur dikush po të mbyt" – Këngëtarja legjendare foli për gjendjen e zërit të saj pas vitesh lufte me ‘sindromën e personit të ngurtë’

Celine Dion ishte në emisionin Today të Hoda Kotb, ku foli për problemin e rëndë shëndetësor me të cilin po përballet dhe tha se është arsyeja që ajo është izoluar nga skena muzikore ndërkombëtare.

Beteja e saj e gjatë me sindromën e personit të ngurtë, ose siç quhet "Sindroma e personit të ngurtë", ka ndikim edhe në zërin e saj.

“Është sikur dikush po të mbyt”, tha Dion. “Sikur dikush po të shtyn laringun, ti flet dhe zëri nuk mund të shkojë lart ose poshtë. Përfundon në spazma”, ka treguar ajo duke e ditur mirë se sa i rëndësishëm është zëri i saj, por edhe sa është ndikuar nga sëmundja.

“Sado që të përpiqeni, pas një pike zëri juaj tingëllon i dobët”, ndërsa duhet theksuar se kjo sindromë e veçantë prek të gjithë muskujt e trupit dhe për rrjedhojë edhe zërin.

Ndër të tjera, ylli përmend: “Në një moment kisha thyer brinjë, sepse ndonjëherë spazmat mund të jenë shumë intensive…”. Kotb e pyet: "A mund të kesh një spazëm aq të rëndë sa të mund të të thyejë një brinjë?" dhe Dion pohon me kokë.

“Mund të jetë edhe në zonën e barkut, në shpinë, në brinjë”, shtoi ajo, duke përshkruar ngërçet në krahët e saj: “Janë ngërçe, por janë si të ngecura në një pozicion, sikur nuk mund t’i zhbllokoni. ."

Çfarë është Sindroma Stiff Person, nga e cila vuan Celine Dion

Sindroma e personit të ngurtë është një çrregullim i rrallë neurologjik me një shkak të paqartë, i karakterizuar nga ngurtësi dhe ngurtësi progresive.

Ngurtësia prek kryesisht muskujt e trungut dhe shoqërohet me spazma, duke rezultuar në shtrembërime graduale posturale. Dhimbja kronike, lëvizshmëria e reduktuar dhe lordoza lumbare janë simptoma të zakonshme.

Ato kryesore, megjithatë, sipas Yale Medicine, janë ngurtësimi i muskujve në trung dhe gjymtyrë, së bashku me episodet e spazmave të muskujve. Këto mund të shkaktohen nga stimuj mjedisorë (të tillë si zhurmat e larta) ose nga faktorë psikologjikë si stresi emocional.

Shkaku i gjendjes së rrallë neurologjike mbetet i panjohur

Simptomat e sindromës së rrallë, të përshkruara për herë të parë në 1956, mund të duhen nga disa muaj deri në disa vjet për t’u zhvilluar. Disa pacientë mbeten të qëndrueshëm për vite, por të tjerë përkeqësohen gradualisht.

Në raste të rënda, kjo ngurtësi mund ta bëjë të vështirë ecjen ose lëvizjen. Megjithëse shkaku i gjendjes së rrallë neurologjike mbetet i panjohur, studiuesit dyshojnë se mund të shkaktohet nga një reaksion autoimun.

Duhet të theksohet në përgjithësi se frekuenca e saktë e gjendjes është e panjohur, megjithëse një vlerësim e vendos incidencën në afërsisht 1 në 1,000,000 njerëz në popullatën e përgjithshme. Sindroma zakonisht shfaqet diku midis moshës 30-60 vjeç. Megjithatë, është raportuar gjithashtu të ndodhë tek fëmijët dhe të rriturit e moshuar. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd