Transmetuar më 02-06-2024, 00:10

Vajzave të mitura po i nisin gjithnjë e më herët periodat dhe po ashtu ka ndryshuar kohëzgjatja që ato të bëhen të rregullta me një cikël normal, gjeti një studim u ri nga JAMA Network Open që ka monitoruar noa.al.

Studimi u bë duke përdorur të dhëna të mbledhura si pjesë e Studimit të Shëndetit të Grave në Apple, i cili u zhvillua nga Shkolla e Shëndetit Publik në Harvard TH Chan, në bashkëpunim me Institutin Kombëtar Amerikan të Shkencave të Shëndetit Mjedisor (NIEHS) dhe kompaninë e teknologjisë Apple.

Duke parë të dhënat e gjurmimit të ciklit të paraqitura nga më shumë se 71,000 individë nga iPhone dhe Apple Watches, gjetjet zbuluan se mosha mesatare e një periode të parë ishte 11.9 vjeç në mesin e atyre të lindur midis 2000 dhe 2005, krahasuar me 12.5 vjet për ata të lindur midis 1950 dhe 1969.

Bebe Rexha po vuan nga një sindromë e periodave shumë të gjata, rrëfimi tronditës

Ato që morën pjesë në studim, të cilat u vetëidentifikuan si aziatike, johispanike me ngjyrë, si dhe multiracë, raportuan mosha mesatare edhe më të hershme të menstruacioneve të para sesa homologët e tyre të bardhë.

“Midis individëve të lindur midis 1950 dhe 2005, ne zbuluam se brezat e rinj po fillonin periodat e tyre të para më herët, dhe koha që iu desh që periodat e tyre të bëheshin të rregullta gjithashtu u rrit,” – tha autori kryesor i studimit Dr. Zifan Wang, një hulumtues postdoktoral në Harvard.

Wang shtoi se gjetjet janë "të rëndësishme" sepse periudhat e hershme dhe të parregullta "mund të sinjalizojnë probleme fizike dhe psikosociale më vonë në jetë".

Wang gjithashtu vuri në dukje se "këto tendenca mund të kontribuojnë në rritjen e rezultateve negative shëndetësore dhe pabarazive në SHBA".

Studiuesit e lidhur me studimin thanë se menstruacionet e hershme mund të shkaktohen nga faktorë të shumtë.

"Veçanërisht, obeziteti është një faktor rreziku për fillimin e hershëm të pubertetit dhe prevalenca e obezitetit të fëmijërisë është rritur në SHBA, duke çuar në hipoteza mbi rolin e mundshëm të obezitetit në tendencat drejt menstruacioneve të hershme," tha studimi.

Studiuesit vunë në dukje gjithashtu se "faktorët mjedisorë", "modelet dietike, "stresi psikosocial" dhe "përvojat e pafavorshme të fëmijërisë" gjithashtu mund të luajnë një rol. /noa.al

Fotot: Getty Images

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd