Transmetuar më 13-05-2024, 10:47

Presidentja e Covars Brigitte Autran, megjithatë, ishte qetësuese për mundësinë e përhapjes së epidemisë së gripit të shpendëve te njerëzit

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) shprehu shqetësim muajin e kaluar lidhur me përhapjen në rritje të llojit H5N1 të gripit të shpendëve te speciet e reja, duke përfshirë njerëzit. Kështu, një burrë u kontaminua nga një gjedh në Shtetet e Bashkuara, raporton noa.al duke cituar gazetën franceze "Le Parisien".

“Ajo që është vërtet shqetësuese dhe ajo që mund të nxisë një epidemi njerëzore, është kalimi i virusit aktualisht i pranishëm tek zogjtë dhe tani tek derrat. Rreziku është me të vërtetë mishi i derrit”, paralajmëroi Brigitte Autran, presidente e Covars (Komiteti për Monitorimin dhe Parashikimin e Rreziqeve Shëndetësore).

“Asnjë transmetim nga njeriu te njeriu deri më sot”

Sipas saj, “te derrat, mund të ketë disa viruse të gripit të pranishëm në të njëjtën kohë, të cilët mund të prodhojnë atë që ne e quajmë rikombinim, me një kapacitet për të modifikuar virusin që mund të bëhet shumë i transmetueshëm te njerëzit.

Megjithatë, Brigitte Autran siguron se, "nuk ka asnjë transmetim nga njeriu te njeriu deri më sot, dhe nuk ka pasur asnjë transmetim në 20 vitet që ne kemi ditur për këtë virus."

Midis 2003 dhe 1 Prill 2024, OBSH tha se regjistroi gjithsej 889 raste njerëzore të gripit të shpendëve në 23 vende, duke përfshirë 463 vdekje, duke e çuar shkallën e vdekshmërisë në 52%.

Frika është se virusi H5N1, i cili mes njerëzve të infektuar nga kontakti me kafshët e infektuara ka demonstruar "një shkallë jashtëzakonisht të lartë të vdekshmërisë", do të përshtatet për t’u bërë i aftë për transmetim nga njeriu te njeriu. Aktualisht nuk ka asnjë provë të transmetimit nga njeriu te njeriu i H5N1.

Një fëmijë nëntë vjeçar që ishte infektuar me H5N1 vdiq nga gripi i shpendëve në Kamboxhia në shkurt, pas tre vdekjeve në të njëjtin vend në vitin 2023.

Në Shtetet e Bashkuara, një pacient kishte shfaqur "skuqje të syve (që korrespondon me konjuktivitin), si e vetmja simptomë”, thanë autoritetet, duke shtuar se ai ishte izoluar dhe trajtuar me një ilaç antiviral të përdorur për gripin.

Niveli i rrezikut për gripin e shpendëve, i përshkruar si "i moderuar" që nga mesi i marsit, ishte ulur në "të papërfillshëm" në Francë në fund të prillit, pas një sezoni ku virusi qarkullonte më pak dhe ku u vaksinuan rosat e kultivuara. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd