Transmetuar më 29-04-2024, 18:48

Ndër bizhuteritë më të vlerësuara dhe më të larmishme për sa i përket formës, përbërjes dhe ngjyrës janë padyshim vëthët, të lidhur natyrshëm me botën femërore, por jo vetëm, pasi funksioni i tyre është kombinuar edhe me kultura të larmishme në botë, të cilat kanë parë edhe sferën mashkullore.

Në shumicën e rasteve vëthët janë të dizajnuar me metale të mjeshtërisë më të ndryshme të mundshme, të cilave zakonisht i shtohet ar apo argjend.

Padyshim që duhet të kujdesemi për gjendjen e vëthëve dhe është e rëndësishme të kuptojmë se si t’i pastrojmë këto objekte.

Ashtu si çdo formë bizhuterie, qoftë e bërë nga metale të çmuara apo jo, edhe vëthët kërkojnë vëmendje të veçantë.

Por si të pastroni vëthët në mënyrën e duhur? Këtu është një udhëzues i plotë, ku përmendet edhe mirëmbajtja për të mos i prishur ato.

Në varësi të materialit të përdorur, ka një tendencë për të bërë një dallim real në llojin e pastrimit, pasi vëthët në të gjitha rastet përbëjnë diçka që, pavarësisht përdorimit, ka tendencë të bëhet pis.

Pastrimi i këtyre objekteve është gjithashtu i rëndësishëm për të mbajtur një higjienë të mjaftueshme, duke mos lënë pas vëmendjes faktin se ato janë elementë që priren të ndoten si me elementët e mjedisit, por edhe thjesht me djersën, grimin e kështu me radhë.

Në përgjithësi, është më mirë të përdorni mjete delikate dhe detergjentë, për shembull një furçë dhëmbësh të butë, sapun neutral dhe ujë në temperaturën ambienti, për t’u aplikuar dhe shpëlarë në mënyrë natyrale dhe më pas të fshihen me një leckë të pastër.

Për pastrim edhe më të plotë, mund të përdorni një solucion të bërë kryesisht nga alkooli izopropil, i cili nuk është gërryes, por ju lejon të eliminoni me lehtësi gjurmët biologjike dhe papastërtitë.

Sidoqoftë, çdo lloj agjenti gërryes ose tepër acid duhet të shmanget absolutisht, prandaj nuk duhen përdorur amoniak, sapunë shumë kompleksë dhe zbardhues.

Nëse përdoren pajisjet me ultratinguj, duhet bërë kujdes nëse vëthët janë me gurë të çmuar. Në fakt, rreziku është që të lëvizin gurët nga bizhuja, duke kontribuar në bërjen e gjithçkaje më pak të qëndrueshme ose edhe më keq, duke bërë që guri të bjerë.

Një metodë e shkëlqyer është përdorimi i agjentëve të tillë si peroksidi i hidrogjenit, duke e aplikuar gjithmonë me furçë dhëmbësh për të eleminuar një pjesë të madhe të papastërtisë.

Por edhe në këtë rast, ndonëse është një metodë shumë e dobishme me shumicën e metaleve, me ujë të oksigjenuar, nuk duhet kurrë, pasi kur bie në kontakt me gurë të çmuar, ato mund të bëhen të errët. Është më mirë të përdorim metodat e listuara më sipër nëse doni ti keni këtë bizhuteri si të sapoblera. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd

Lajmet e fundit