Transmetuar më 25-04-2024, 16:03

Tre objekte të mëdha rrethore të zbuluara në Francën Lindore, bënë që Instituti Kombëtar Francez për Kërkimet Arkeologjike Parandaluese (Inrap) ta konsideronë një zbulim "të paprecedentë" që mund të rishkruajë historinë.

Zbulimi u bë në Marliens, Francë, afër Dijonit, në një vend ku gjetjet rezultojnë nga periudha neolitike deri në epokën e parë të hekurit.

Seksioni qendror ofron një mbyllje rrethore 36 këmbë në diametër, më e madhja në grupin prej tre të tillash.

Në veri një rrethim më i vogël, 26 këmbë i gjatë në formë patkoi lidhet drejtpërdrejt me pjesën qendrore kryesore.

Në jug, një dizajn rrethor mbetet i hapur në njërën anë, por ende lidhet me rrethin kryesor.

Ekipi beson se të tre strukturat janë të lidhura së bashku si në pozicionim ashtu edhe në datim dhe se një shtresë zhavorri e gjetur në dy rrethimet anësore sugjeron që një gardh të ishte gjithashtu i pranishëm.

Ky lloj monumenti duket i paprecedentë dhe nuk mund të krahasohet me zbulime të tjera," thotë ekipi hulumtues në një deklaratë që citon sot noa.al.

Një tufë objektesh – duke përfshirë shtatë majë shigjetash stralli, dy mbajtëse harkëtari, një ndezës stralli dhe një kamë aliazh bakri – të zbuluara në kanalet e zonës, korrespondojnë me stralli të prerë, duke sugjeruar se i përkasin periudhës neolitike, potencialisht nga viti 10,000 para erës sonë deri në 10,000 200 para Krishtit.

Analizat e radiokarbonit janë planifikuar për të ndihmuar në përcaktimin e saktë të datës.

Ekipi gjeti një shirit me gjurmë të oksidit të hekurit të lidhur me pirit, gjë që tregon se mund të ishte përdorur për të ndezur zjarre.

Këto objekte shpesh shoqërojnë një varrim, por ekipi nuk mund të dal ende me këtë përfundim në këtë rast.

"Analizat e përbërjes së lidhjes së bakrit të kamës duhet të bëjnë të mundur përcaktimin e origjinës së saj dhe të na japin informacion mbi shkëmbimet tregtare në atë kohë," shkruan ekipi.

Në një vend tjetër në sit, ekipi zbuloi pesë rrethime rrethore – katër të hapura dhe një të mbyllur në një rrafshnaltë 64,000 metra katrorë – zonë ku gjetjet i përkasin periudhës midis 1500 dhe 1300 para Krishtit.

Mbetjet e varreve dhe një pire funerali u gjetën në kanalet e rrethimit më të madh, megjithëse aciditeti i tokës nuk lejonte ruajtjen e kockave të padjegura, kështu që ekipi nuk ishte në gjendje të gjente një varr të plotë. Në pesë kunja aliazh bakri, u gjet një gjerdan me 40 rruaza qelibari dhe copa të rralla qeramike.

Ekipi beson se me analizën në vazhdim mbi objektet e gjetura në vend, të kombinuara me studimet paleo-mjedisore, do të jenë në gjendje të "propozojnë një skenar të evolucionit të këtij territori ndër shekuj". /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd

Lajmet e fundit