Transmetuar më 14-04-2024, 16:50

Simbolet misterioze të gjetura pranë gjurmëve hedhin dritë mbi vetëdijen e njerëzve të lashtë për dinosaurët, thonë shkencëtarët

Njerëzit prehistorikë në Brazil gdhendën vizatime në shkëmb pranë gjurmëve të dinozaurëve. Ato janë kuptimplota dhe interesante, ka zbuluar një studim i ri.

Gdhendjet në shkëmb, të cilat arkeologët i quajnë petroglife, janë në një vend të quajtur Serrote do Letreiro në Paraíba, një shtet bujqësor në skajin lindor të Brazilit.

Studiuesit i vëzhguan për herë të parë shenjat në vitin 1975. Por tani ato interpretohen si të lidhura me gjurmët pas kërkimeve të fundit në terren të ndihmuara nga dronët, të cilët zbuluan gdhendje të papara më parë.

Gjurmët i përkasin dinosaurëve nga Periudha Kretake, e cila përfundoi 66 milionë vjet më parë.

Njerëzit zakonisht mendojnë se njerëzit indigjenë nuk ishin të vetëdijshëm për gjërat rreth tyre ose nuk kishin asnjë lloj shpirti apo kurioziteti shkencor," tha bashkëautori i studimit Leonardo Troiano, një arkeolog në Institutin e Trashëgimisë Historike dhe Artistike Kombëtare në Brasilia. “Por kjo nuk është e vërtetë. Është shumë e qartë se ata ishin të interesuar për gjurmët. Nuk do ta dimë kurrë nëse ata dinin për dinosaurët, por është e qartë se ata ishin kuriozë për këto gjurmë dhe mendonin se ishin kuptimplote në një farë mënyre.”

Petroglifet Serrote do Letreiro nuk janë shembujt e parë të artit shkëmbor të gjetur pranë gjurmëve të dinosaurëve, por autorët e studimit thanë se besojnë se qartësia e paprecedentë e lidhjes midis të dyve në këtë vend të veçantë mund të ketë implikime të rëndësishme në të gjithë paleontologjinë, studimet e arkeologjisë dhe trashëgimisë kulturore.

Forma gjeometrike

Është e paqartë se sa kohë më parë u bënë petroglifet. Por studimi – i botuar në mars në revistën Scientific Reports – vë në dukje se datimi me radiokarbon ka gjetur se varrezat në zonë janë midis 9,400 dhe 2,620 vjeç, duke sugjeruar se fiset që i lanë duhet të kenë jetuar gjatë asaj kohe.

"Këta njerëz ndoshta jetonin në komunitete të vogla, duke përdorur strehëza natyrore shkëmbore që janë shumë të bollshme në zonë," tha Troiano.

“Ky rajon në Brazil është si Outback në Australi – është vërtet nxehtë dhe nuk ka hije, kështu që nuk është e lehtë të qëndrosh atje dhe të gdhendësh shkëmbin. Kërkon shumë përpjekje, kështu që kur ata zgjodhën këtë vendndodhje, ata ishin shumë të qëllimshëm,” shtoi ai. "Ata mund të kishin përdorur kaq shumë shkëmbinj të tjerë në rrethinë, por ata zgjodhën këtë."

Vizatimet janë të ndryshme në stil, duke sugjeruar që artistë të shumtë mund të kenë pasur një dorë në to. Disa kanë forma që të kujtojnë bimët, ndërsa të tjerat ngjajnë me forma gjeometrike, duke përfshirë katrorët, drejtkëndëshat dhe rrathët. Rrathët kanë kryqe ose vija brenda tyre, të cilat mund të duken si yje, tha Troiano. Sidoqoftë, kuptimi i këtyre shenjave mbetet një mister.

“Ato të gjithë duken të jenë abstraktë, dhe nëse ata përfaqësonin diçka për njerëzit që i krijuan, ne nuk e dimë se çfarë është,” tha ai.

Gjurmët në Serrote do Letreiro i përkasin tre llojeve të dinosaurëve: theropodëve, sauropodëve dhe ornitopodëve. Studiuesit dyshojnë se njerëzit që gdhendën shkëmbin mund t’i kenë ngatërruar disa prej tyre për gjurmët e rheas – zogj të mëdhenj vendas të ngjashëm me strucët, të cilët kanë gjurmë që duken pothuajse identike me ato të dinosaurëve theropodë.

Është më e vështirë të imagjinohet se çfarë mund të kishin menduar njerëzit parahistorikë për gjurmët e sauropodëve, të lënë nga disa prej dinosaurëve barngrënës më të mëdhenj që kanë jetuar ndonjëherë, dhe për këtë arsye ndryshe nga çdo kafshë që do të ishte e njohur për ta. Ndoshta për këtë arsye, një lidhje e qëllimshme midis vizatimeve dhe këtyre printimeve të veçanta është më pak e qartë, vuri në dukje studimi. Ritualet e dinosaurëve

Troiano tha se beson se shenjat mund të jenë lënë gjatë tubimeve komunale. “Unë mendoj se krijimi i artit të shkëmbit ishte i ngulitur në një lloj konteksti ritual: njerëz që mblidhnin dhe krijonin diçka, ndoshta duke përdorur disa psikotropë. Ne kemi një bimë të quajtur jurema, e cila është halucinogjene dhe përdoret edhe sot e kësaj dite”, tha ai. “Ne mund të spekulojmë se njerëzit e përdornin atë edhe në të kaluarën, sepse është kaq i bollshëm dhe i zakonshëm në rajon. Unë mendoj se ata ishin të interesuar në atë që përfaqësojnë gjurmët, dhe supozoj se i identifikuan ato si gjurmë. Ata vunë re se nuk ishte e rastësishme.”

Ka vende të tjera, tha Troiano, me petroglife në afërsi të gjurmëve të dinozaurëve – në Shtetet e Bashkuara dhe Poloni – por ato nuk po shfaqin "asgjë afër të njëjtit nivel të qëllimshmërisë", tha ai. Qëllimshmëria përcaktohet jo vetëm nga sa afër janë vizatimet me printimet, por edhe nëse ato mbivendosen ose jo me to. Nëse ato nuk mbivendosen, kjo sugjeron "mendimshmëri" nga krijuesit, sugjeron studimi që citon noa.al.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd