Transmetuar më 05-04-2024, 13:52

Më 8 prill 2024, një eklips i plotë diellor do të përshkojë Amerikën e Veriut, duke kaluar mbi Meksikën, Shtetet e Bashkuara dhe Kanadanë.

Një eklips total diellor ndodh kur Hëna kalon midis Diellit dhe Tokës, duke bllokuar plotësisht faqen e Diellit. Qielli do të errësohet sikur të ishte agim apo muzg.

Siguria është prioriteti numër një kur shikoni një eklips diellor total. Sigurohuni që jeni njohur me kohën kur duhet të vishni një mbrojtje të specializuar për sytë, e krijuar për shikimin diellor duke rishikuar disa udhëzime sigurie.

Eklipsi total i diellit 2024: Përmes syve të NASA-s

Shikoni drejtpërdrejt me Nasa, ndërsa një eklips total diellor lëviz nëpër Amerikën e Veriut më 8 Prill 2024, duke udhëtuar përmes Meksikës, nëpër Shtetet e Bashkuara nga Teksasi në Maine dhe përgjatë bregut të Atlantikut të Kanadasë.

Për të parë transmetimin e NASA-s, shikoni këtu live më 8 prill:

Përjetoni eklipsin live këtu:

Lëshime raketash gjatë eklipsit

NASA njoftoi zyrtarisht se ajo do të lëshojë tre raketa tingëlluese për misionin Perturbacionet Atmosferike rreth Rrugës së Eklipsit (APEP) nga Fabrika e Fluturimit Wallops të NASA-s gjatë eklipsit total diellor të 8 prillit.

Koha e nisjes për misionin është 14:40-16:05 EDT. Raketat janë planifikuar të lëshohen me afërsisht 45 minuta largësi nga njëra tjetra.

Mbulimi i misionit do të fillojë 10 minuta përpara kohës së planifikuar të nisjes.

Live mund ta shihni këtu:

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd