Transmetuar më 04-04-2024, 23:38

SUMERIANËT

Rajoni më jugor i Mesopotamisë, Sumeri përfshinte Irakun e sotëm jugor dhe Kuvajtin. Sumeri u banua për herë të parë rreth vitit 4500 pes, ose ndoshta edhe më herët. Pikërisht në Sumer u krijuan qytetet e para në botë, duke filluar nga Uruk-u. Sumerët besonin se qytetet e tyre përfaqësonin triumfin e Zotit mbi kaosin.

BABILONASIT

Emri i saj do të thotë “porta e perëndive”. Babilonia shtrihej në Mesopotaminë jugore qendrore (Iraku i sotëm). Ditët e tij më të hershme janë një mister i humbur për shkak të rritjes së nivelit të detit, por që nga viti 1792 pes mbreti i famshëm Hammurabi erdhi në pushtet dhe qyteti i Babilonisë – i ndërtuar mbi lumin Eufrat – u bë zemra rrahëse e Mesopotamisë.

ASIRIANËT

E vendosur në Lindjen e Afërt, mbretëria e lashtë e Asirisë përbëhej nga rajonet e Irakut, Sirisë dhe Turqisë. Ajo nxiti zhvillimet teknologjike, shkencore dhe luftarake në Mesopotami. Perandoria asiriane u zgjerua gradualisht, për të bashkuar pjesën më të madhe të Lindjes së Mesme, duke rritur fuqinë dhe pasurinë e tyre e për t’u bërë një forcë e frikshme.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd

Lajmet e fundit