Transmetuar më 30-03-2024, 09:11

SHBA- Një vallëzim qiellor midis dy yjeve rreth 3000 vjet dritë larg do të rezultojë në një shpërthim kaq të ndritshëm sa mund të shihet me sy të lirë për disa ditë, thonë astronomët. Shpërthimi që ndodh një herë në jetë në sistemin T Coronae Borealis do të shfaqet si një yll i ri i ndritshëm në qiellin e natës përpara se të zbehet dhe të zhduket për 80 vitet e ardhshme.

Dr Daniel Brown, një profesor i asociuar në astronomi në Universitetin Nottingham Trent, tha se kjo lloj ngjarjeje qiellore quhet nova, ku shkëlqimi i një ylli rritet me shpejtësi. Sipas Brown nuk është e lehtë të parashikohet se kur do të ndodhë saktësisht kjo ngjarje, por ajo mund të ndodhë në çdo kohë nga tani deri në shtator.

“Ne jemi në një kënaqësi, duke na dhënë një të ashtuquajtur yll të ri në qiell. T Coronae Borealis në fakt nuk është një yll i vetëm, por një binar, pra dy yje që rrotullohen rreth njëri-tjetrit. Ajo që e bën këtë palë kaq të veçantë është se herë pas here rrit shkëlqimin e saj jashtëzakonisht për t’u bërë lehtësisht i dukshëm për ne," tha Prof Brown

Ai tha se ylli më masiv në çift është një xhuxh i bardhë, i cili mund të ketë përafërsisht të njëjtën masë si Dielli ynë në një vëllim aq të madh sa Toka. Shoqëruesi i tij, një gjigant i kuq i plakur, është zgjeruar dhe vazhdimisht po e hedh materialin e tij te xhuxhi i bardhë.

“Çdo 80 vjet ose më shumë, ai (xhuxhi i bardhë) mbledh mjaftueshëm material në mënyrë që të ndizet në një shpërthim termonuklear, duke rritur jashtëzakonisht shkëlqimin e tij,” tha Brown.

Gjithashtu astronomët shpjegojnë se “novat” janë në thelb si bombat me hidrogjen.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd