Transmetuar më 29-03-2024, 09:26

Termi "kolesterol" është një nga fjalët më të zakonshme mjekësore të viteve të fundit, i cili me kalimin e kohës ka marrë gjithnjë e më shumë një kuptim negativ, ndoshta sepse kolesteroli i lartë është bërë një problem shumë i përhapur.

Në këtë kuptim, shumë njerëz pyesin se çfarë nuk duhet të hanë në rast të kolesterolit të lartë, cilat ushqime duhet të shmangin dhe sot do t’ju flasim për këtë.

Sipas të dhënave të Observatorit Epidemiologjik Kardiovaskular në Romë, 1 në 3 persona kanë kolesterol të lartë, por duhet thënë se jo i gjithë kolesteroli ka një efekt të dëmshëm.

Le të fillojmë së pari duke u përpjekur të dimë dallimin midis kolesterolit të mirë dhe të keq, duke mësuar gjithashtu se si të kujdesemi për dietën tonë duke integruar ushqime të dobishme për të korrigjuar çdo gabim.

Në përgjithësi, mund të themi se kolesteroli i përket familjes së lipideve dhe përbëhet nga një substancë yndyrore shumë e rëndësishme për trupin tonë, duke qenë një përbërës i rëndësishëm i membranës qelizore.

Kolesteroli në fakt është gjithashtu i pranishëm në gjak dhe inde dhe për këtë arsye është thelbësor për ndërtimin e qelizave tona.

Nëse keni kolesterol të lartë, çfarë nuk duhet të hani? Këtu është përgjigjja

Ajo që dimë është se trupi ynë, është i aftë të prodhojë 80% të kolesterolit të nevojshëm, ndërsa pjesa e mbetur është ajo që duhet të jetë e integruar me dietën ushqimore.

Në çdo rast, ne e dimë gjithashtu se çdo qelizë është e aftë të sintetizojë kolesterolin edhe nëse qendra kryesore e prodhimit të saj është padyshim mëlçia, një organ që përpunon edhe kolesterolin që vjen nga zorra jonë.

Por gjithë çfarë duam të dimë janë ushqimet që duhen shmangur, ato tepër të pasura me yndyrna të ngopura, të cilat në sasi të mëdha bëhen armiq të vërtetë të shëndetit tonë.

Ndër këto ushqime që nuk rekomandohen plotësisht janë në radhë të parë mishi i kuq, të gjitha llojet e salsiçeve dhe të brendshmet.

Në këtë kuptim, megjithatë, është e nevojshme të bëjmë një sqarim sepse jo i gjithë mishi i kuq është i keq për ju. Së bashku me salsiçet dhe të brendshmet, mishi i kuq përmban yndyrna të ngopura të cilat kontribuojnë në rritjen e lipideve në gjak dhe për këtë arsye duhet të konsumohen me masë.

Gjithashtu pjesë e kësaj liste janë djathrat e pjekur dhe produktet e qumështit me yndyrë të plotë, çdo lloj ushqimi i skuqur dhe, për fat të keq, edhe frutat nëse janë shumë të sheqerosur ose veçanërisht të yndyrshëm.

Së fundi, të gjitha produktet e bukës dhe produktet industriale, si ushqimet meze, duhet gjithashtu të shmangen, së bashku me pijet me sheqer, të cilat rrisin rrezikun e rritjes së niveleve të triglicerideve. /noa.al

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd