Transmetuar më 21-03-2024, 20:45

Shtetet e Bashkuara kanë ngritur një padi historike kundër Apple, duke akuzuar gjigantin e teknologjisë për monopolizimin e tregut të smartfonëve dhe shtypjen e konkurrencës.

Në padi, departamenti i drejtësisë thotë se kompania përdori iPhone për të kufizuar ilegalisht konkurrentët dhe opsionet e konsumatorëve.

Padia e akuzon Apple edhe për shtypjen e rritjes së aplikacioneve të reja dhe reduktimin e tërheqjes së produkteve rivale.

Apple tha se do ta luftojë “fuqishëm” padinë dhe i mohon pretendimet.

Padia e madhe, e depozituar në një gjykatë federale në Nju Xhersi, vlerëson se Apple përdori "një seri rregullash për ndryshimin e formës" në një përpjekje për të "penguar inovacionin" dhe "mbyt" konkurrentët.

Qeveria amerikane përmes kësaj padie akuzon kompaninë me bazë në Kaliforni se i ndalon konkurrentët të ofrojnë shërbime rivale në iPhone, duke e bërë gjithashtu të vështirë për përdoruesit kalimin në sisteme operative alternative.

Në një deklaratë, Prokurori i Përgjithshëm Merrick Garland tha se kompania "minon aplikacionet, produktet dhe shërbimet që përndryshe do t’i bënin përdoruesit më pak të varur nga iPhone".

Padia liston një sërë hapash "anti-konkurruese" që janë ndërmarrë nga kompania, duke përfshirë bllokimin e aplikacioneve, shtypjen e shërbimeve celulare të transmetimit të cloud, kufizimin e portofoleve dixhitale të palëve të treta dhe "zvogëlimin e funksionalitetit" të orëve inteligjente që nuk janë prodhuar nga kompania, raporton noa.al duke cituar bbc.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd