Gjithnjë e më shumë njerëz po zbulojnë të mirat dhe përfitimet shëndetësore të produkteve të peshkut.
Veçanërisht në një komb që laget natyrshëm nga deti, si Shqipëria që ka gjysmën e vendit të përshkuar nga detet, nga Shëngjini, Velipojë, Durrësi, Fieri, Vlora e deri në Sarandë.
Në kohëra, peshku ka qenë gjithmonë diçka jashtëzakonisht e rëndësishme dhe e dobishme për t’u përfshirë në dietën ushqimore.
Vetëm se plot nga ne ankohen se pastrimi dhe gatimi i peshkut shkakton përhapjen e një ere të padurueshme që kërkon shumë kohë të largohet nga kuzhina.
Megjithatë, peshku, nëse është i freskët dhe i gatuar në përputhje me disa këshilla, mund të shijohet pa bezdisur askënd.
Në fakt, ekziston një metodë shumë e thjeshtë që nuk është e njohur për të gjithë, edhe nëse ata që kanë më shumë njohuri për pastrimin e peshkut priren ta përdorin atë.
Pastrimi i peshkut pa erë: e dini këtë metodë?
Por përse peshku kundërmon? Kjo formë efekti vjen për shkak të zhvillimit dhe përhapjes së disa baktereve të cilat janë më aktive në disa specie sesa në të tjerat. Nga pikëpamja kimike kjo ndodh kryesisht nga veprimi i dy substancave të njohura si trimetilaminë N-oksid (TMAO) në trimetilaminë (TMA).
Sa më i freskët të jetë peshku, aq më pak do të lëshojë erë, kështu që është një proces gradual dhe i pashmangshëm që duhet mbajtur parasysh. Por kur copat e peshkut zhyten në substanca të tilla si qumështi, deri pak para gatimit (pasi t’i nënshtrohen dukshëm një shpëlarjeje të plotë), era reduktohet shumë.
Ndërsa nëse duhet ta skuqim vajin për peshqit, mund t’i shtojmë një lëvozhgë portokalli ose një fetë molle të cilat edhe nëse nuk kanë aq "erë" mund të largojnë ndjeshëm erën tipike të peshkut.
Ilaç i ngjashëm edhe për peshkun që doni të gatuani në furrë: mjafton të vendosni një lëkurë limoni në enë duke e mbajtur në furrë gjatë gatimit.
Limoni është kimikisht i aftë të zhvillojë një formë të "mbulesës" së vërtetë që mund të heqë aromën tipike jo fort të këndshme të peshkut.
Por ka dhe diçka tjetër: si të kuptoni se peshku është i freskët. Shefat e famshëm të kuzhinës kanë truke që mund t’i zbuloni këtu. /noa.al
https://noa.al/lajmi/2024/03/2428880.html
Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd