Transmetuar më 16-02-2024, 10:18

Kompleksi i vitaminave B është një grup vitaminash thelbësore të tretshme në ujë që janë të nevojshme për shëndetin dhe mirëqenien optimale. Këto vitamina luajnë një rol kritik në funksione të ndryshme trupore, duke përfshirë metabolizmin e energjisë, funksionin e trurit dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Në këtë artikull, ne do të diskutojmë gjithçka që duhet të dini për kompleksin e vitaminës B, duke përfshirë rëndësinë, përfitimet, burimet dhe më shumë

Vitaminat B janë një grup lëndësh ushqyese që luajnë shumë role të rëndësishme në trupin tuaj. Shumica e njerëzve marrin sasitë e rekomanduara të këtyre vitaminave vetëm nëpërmjet dietës, pasi ato gjenden në një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh.

Megjithatë, faktorë si mosha, shtatzënia, zgjedhjet dietike, kushtet mjekësore, gjenetika, mjekimi dhe përdorimi i alkoolit rrisin kërkesën e trupit për vitaminat B.

Në këto rrethana, plotësimi me vitamina B mund të jetë i nevojshëm. Suplementet ushqimore që përmbajnë të tetë vitaminat B, quhen vitamina të kompleksit B.

Kompleksi i vitaminave B është një grup prej tetë vitaminash të ndryshme, duke përfshirë tiaminën (B1), riboflavinën (B2), niacinën (B3), acidin pantotenik (B5), piridoksinë (B6), biotinën (B7), folatin (B9) dhe kobalaminën. (B12). Këto vitamina janë thelbësore për funksionimin e duhur të trupit dhe shpesh gjenden së bashku në të njëjtat ushqime.

Këtu janë përfitimet shëndetësore të vitaminave B-kompleks, si dhe rekomandimet e dozës dhe efektet e mundshme anësore, raportuar nga albinfo.ch.

Cilat janë vitaminat B-kompleks?

Suplementet e kompleksit B, zakonisht paketojnë të tetë vitaminat B në një pilulë.

Vitaminat B janë të tretshme në ujë, që do të thotë se trupi juaj nuk i ruan ato. Për këtë arsye, dieta juaj duhet t’i furnizojë ato çdo ditë.

Vitaminat B kanë shumë funksione të rëndësishme dhe janë jetike për ruajtjen e shëndetit të mirë.

Vitaminat e kompleksit B zakonisht përmbajnë sa vijon:

B1 (tiaminë) – Tiamina luan një rol thelbësor në metabolizëm duke ndihmuar në shndërrimin e lëndëve ushqyese në energji. Burimet më të pasura ushqimore përfshijnë mishin e derrit, farat e lulediellit dhe embrionet e grurit.

B2 (riboflavin) – Riboflavina ndihmon në shndërrimin e ushqimit në energji dhe gjithashtu vepron si një antioksidant. Ushqimet më të larta në riboflavinë përfshijnë mishin e organeve, viçin dhe kërpudhat.

B3 (niacin) – Niacina luan një rol në sinjalizimin qelizor, metabolizmin, prodhimin dhe riparimin e ADN-së. Burimet ushqimore përfshijnë pulën dhe tonin.

B5 (acidi pantotenik) – Ashtu si vitaminat e tjera B, acidi pantotenik ndihmon trupin tuaj të marrë energji nga ushqimi dhe gjithashtu është i përfshirë në prodhimin e hormoneve dhe kolesterolit. Mëlçia, peshku, kosi dhe avokado janë të gjitha burime të mira.

B6 (piridoksina) – Piridoksina është e përfshirë në metabolizmin e aminoacideve, prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe krijimin e neurotransmetuesve. Ushqimet më të larta në këtë vitaminë përfshijnë qiqrat, salmonin dhe patatet.

B7 (biotina) – Biotina është thelbësore për metabolizmin e karbohidrateve dhe yndyrave dhe rregullon shprehjen e gjeneve. Maja, vezët, salmoni, djathi dhe mëlçia janë ndër burimet më të mira ushqimore të biotinës.

B9 (folati) – folati është i nevojshëm për rritjen e qelizave, metabolizmin e aminoacideve, formimin e qelizave të kuqe dhe të bardha të gjakut dhe ndarjen e duhur të qelizave. Mund të gjendet në ushqime si zarzavate me gjethe, mëlçi dhe fasule ose në suplemente si acidi folik.

B12 (kobalamina) – Ndoshta më e njohura nga të gjitha vitaminat B, B12 është jetike për funksionin neurologjik, prodhimin e ADN-së dhe zhvillimin e qelizave të kuqe të gjakut. B12 gjendet natyrshëm në burimet shtazore si mishi, vezët, ushqimet e detit dhe bulmeti.

Edhe pse këto vitamina ndajnë disa karakteristika, ato të gjitha kanë funksione unike dhe nevojiten në sasi të ndryshme.

Kush duhet të marrë një vitaminë B-kompleks?

Meqenëse vitaminat B gjenden në shumë ushqime, me shumë mundësi nuk jeni në rrezik për të zhvilluar një mangësi për sa kohë që ndiqni një dietë të plotë.

Megjithatë, rrethana të caktuara rrisin nevojën për vitamina B, duke i bërë të nevojshme suplementet. Rëndësia e çdo vitamine të kompleksit B Çdo vitaminë e kompleksit B luan një rol kritik në ruajtjen e shëndetit optimal. Këtu është një përmbledhje e shkurtër e rëndësisë së çdo vitamine:

Tiaminë (B1) Esenciale për funksionimin e duhur të sistemit nervor dhe metabolizmit të energjisë.

Riboflavin (B2) E nevojshme për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe ruajtjen e lëkurës, syve dhe sistemit nervor të shëndetshëm.

Niacin (B3) E rëndësishme për metabolizmin e energjisë dhe ruajtjen e lëkurës, nervave dhe tretjes së shëndetshme.

Acidi Pantotenik (B5) E nevojshme për metabolizmin e karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave dhe prodhimin e hormoneve.

Piridoksinë (B6) E rëndësishme për funksionin e trurit, prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe metabolizmin e aminoacideve.

Biotinë (B7) E nevojshme për lëkurë, flokë dhe thonj të shëndetshëm dhe për metabolizmin e karbohidrateve, proteinave dhe yndyrave.

Folate (B9) Esenciale për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, sintezën e ADN-së dhe parandalimin e defekteve të lindjes.

Kobalamina (B12) E nevojshme për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut, funksionin e trurit dhe sintezën e ADN-së.

Pse duhet të konsumoni të gjitha vitaminat e kompleksit B?

Të gjitha vitaminat e kompleksit B janë thelbësore për funksionimin e duhur të trupit. Meqenëse janë vitamina të tretshme në ujë, ato nuk mund të ruhen në trup dhe çdo tepricë ekskretohet përmes urinës. Prandaj, është thelbësore që të konsumoni rregullisht të gjitha vitaminat e kompleksit B për të ruajtur shëndetin optimal.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd