Transmetuar më 19-01-2024, 20:21

Ministri i Punëve të Brendshme i Kosovës, Xhelal Sveçla, ka dalë me një reagim ndaj raportimeve “ikjet masive” të qytetarëve të Kosovës. Ai ka thënë se raportimet për largim masiv të kosovarëve janë të pavërtetë, veçanërisht ato përmes autobusëve.

Sveçla ka nxjerrë edhe të dhënat e Policisë së Kosovës apo Departamenti kufitar, duke treguar se nga 1 janari 2024 deri me datën 19, nga Kosova kanë dalë 2 mijë e 408 autobusë, ndërsa kanë hyrë 3 mijë e 687.

Sveçla këto shifra i ka krahasuar edhe me vitin paraprak, duke treguar se në të njëjtën periudhë kohore të vitit 2023 në Kosovë kanë hyrë 3 mijë e 511 autobusë dhe kanë dalë 3 mijë e 731.

Sot mediat vendore bazuar në një përgjigje të Stacionit të Autobusëve kanë raportuar se mesatarja e autobusëve që udhëtojnë drejt shteteve evropiane është 400. Megjithatë pas këtij raportimi ka reaguar vetë Stacioni i Autobusëve, duke thënë se bëhet fjalër për të gjitha linjat edhe ato që qarkullojnë brenda Kosovës.

Reagimi i plotë:

Raportimet për “ikje masive” të qytetarëve tanë, veçanërisht përmes transportit me autobusë janë të pavërteta. Ato me ose padashje krijojnë panikë te qytetarët dhe rëndom përdoren pastaj për qëllime politike e dashakeqe kundër shtetit tonë nga Serbia.

Lajmet e tilla janë demantuar nga Stacioni i Autobusëve e po ashtu demantohen lehtësisht edhe nga të dhënat e Policisë së Kosovës/Departamenti i Kufirit, ku dëshmohet se nuk bëhet fjalë për “ikje masive” të qytetarëve tanë apo flukse të autobusëve.

Sipas të dhënave nga pikat kufitare, nga 1 janari i këtij viti, kur vendi ynë gëzon të drejtën e lëvizjes së lirë pa viza e deri më sot, në Republikën e Kosovës nga të gjitha pikat kufitare kanë hyrë 3687 autobusë, ndërsa kanë dalur nga të gjitha pikat kufitare 2408 autobusë. Për të dëshmuar se nuk bëhet fjalë për “ikje masive” por me raportime dezinformuese nga disa mediume të papërgjegjshme, për të njejtën periudhë kohore, në vitin që lamë pas kanë hyrë 3511 autobusë ndërsa kanë dalur nga pikat kufitare 3731 autobusë. Pra, 35% më pak autobusë kanë dalur këtë vit pas liberalizimit të vizave sesa në vitin e kaluar.

Procesi i menaxhimit të udhëtimeve pas liberalizimit të vizave është duke shkuar në mënyrën më të mirë të mundshme për çka u jam mirënjohës stafit të Aeroportit, zyrtarëve tanë policor atje si dhe zyrtarëve policor kudo në pikat tona kufitare. Natyrisht, ju bëj thirrje edhe mediave për korrektësi në raportim të lajmeve rreth kësaj teme dhe jo vetëm.

Të gjithë qytetarët i falënderoj për respektim të procedurave të udhëtimit pa viza dhe ju dëshiroj rrugë të mbarë si në vajtje ashtu dhe ardhje në vendin e tyre!

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd

Lajmet e fundit