Transmetuar më 04-01-2024, 13:16

Në sajë të matematikës, pothuajse çdo gjë është e mundur dhe e matshme, por edhe vetëm e "llogaritshme".

Madje edhe nëse të gjitha nocionet që mësojmë në shkollë dhe që më pas vazhdojnë në "gjëra" gjithnjë e më komplekse konsiderohen "bazike" në një përmbledhje më të madhe informacioni.

Dhe në fakt gjithçka “nis” nga aritmetika që mësojmë në shkollë.

Gjërat fillojnë të ndërlikohen kur pak a shumë nga shkolla e mesme kuptojmë njohuritë e llojeve të ndryshme të situatave si shprehjet që padyshim bëhen gjithnjë e më komplekse duke folur progresivisht.

Një shembull i vështirësisë në pranimin konceptual të dinamikave të ndryshme të këtij lloji është evident pikërisht nga operacionet e këtij lloji, të aftë për të vënë në vështirësi shumë njerëz.

Çfarë është 16×12-6+17? 

Përgjigja nuk është padyshim 203 nëse e interpretoni gjithçka si një shprehje. 

Në fakt, është e nevojshme të merret parasysh rendi i saktë i ekzekutimit të veprimeve të ndryshme, të cilat shohin me përparësi praninë e shumëzimeve dhe pjesëtimeve, pastaj mbledhjet dhe zbritjet.

Në këtë rast duhet të veproni si më poshtë:

Prandaj, rezultati është 192×11. /noa.al 

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd