Transmetuar më 31-12-2023, 18:35

Shumë ditë të vitit 2023 shtynë ekipin e Radios Evropa e Lirë të përpilojë dhjetëra grafika me statistika që ilustronin ndodhitë në Kosovë.

Por, shumë gjëra mbetën edhe pa u thënë. Për shembull, u raportua për rënie të prodhimit të energjisë elektrike dhe rritje të konsumit, por jo edhe për pajisjet që përdoren për shpenzim të energjisë elektrike nëpër shtëpi.

Sipas të dhënave të publikuara nga Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK), pajisja elektrike më e shpeshtë nëpër shtëpitë në Kosovë është televizori, ndjekur nga thithëset elektrike e tharëset për flokë.

Ngjashëm si në dimrat e kaluar, pritet që edhe sivjet çmimi i faturave të energjisë elektrike të jetë i paparashikueshëm dhe kosovarët këshillohen ta kursejnë rrymën.

Por, nuk është vetëm energjia elektrike që tani kushton më shtrenjtë. Pothuajse të gjitha produktet u shtrenjtuan ndër vite, sipas të dhënave të ASK-së.

Përkundër rritjes së çmimeve, numri i personave që përfitojnë nga skemat sociale, ishte në rënie gjatë këtij viti.

Sipas të dhënave të ASK-së, papunësia në Kosovë, brenda dhjetë vjetësh, shënoi rënie për mbi 17 për qind. Të dhënat e publikuara në një raport të vitit 2023 për fuqinë punëtore treguan se sektorët e tregtisë dhe ndërtimtaris, janë punëdhënësit më të mëdhenj në vend.

Instituti për Hulumtime të Avancuara GAP, me seli në Prishtinë, publikoi një analizë të konkurseve të punës, për të parë se sa prej tyre përdorën gjuhë diskriminuese. Në 59 për qind të konkurseve të analizuara u gjet përdorim i stereotipave gjinorë.

Pabarazia gjinore shkoi përtej konkurseve të punës. Po i njëjti institut gjeti se, në vitin 2023, vetëm dy komuna në Kosovë e ndanë drejtimin e drejtorive komunale në mënyrë të barabartë mes burrave dhe grave – Drenasi dhe Hani i Elezit.

Megjithatë, të dhënat e këtij instituti gjithashtu treguan se gratë përfituan më shumë subvencione sesa burrat në 12 nga 23 komuna të analizuara në Kosovë.

Megjithatë, të dhënat e këtij instituti gjithashtu treguan se gratë përfituan më shumë subvencione sesa burrat në 12 nga 23 komuna të analizuara në Kosovë.

Ndërkohë, Qeveria e Kosovës ndau këtë vit edhe dhjetëra miliona euro për projekte që kishin nisur qysh në vitet e 2010-ta. Për shembull, mbi 22 milionë euro u ndanë për një projekt të nisur në vitin 2010, për zgjerimin dhe rehabilitimin e një rruge magjistrale. /REL/

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd