Transmetuar më 22-12-2023, 10:37

Këshillat e pediatërve për fëmijët dhe prindërit gjatë festave: të ushqyerit, detyrat e shtëpisë dhe videolojërat. Disa sugjerime të thjeshta nga Shoqata Italiane e Pediatrisë Parandaluese dhe Sociale, të dobishme për të kaluar festat e Krishtlindjeve me qetësi maksimale në familje

Pushimet u ofrojnë prindërve gjithmonë një mundësi të çmuar për të ngadalësuar ritmin shpesh të furishëm të jetës, për të rizbuluar kënaqësinë e kalimit të momenteve të këndshme me fëmijët e tyre në një kontekst qetësie dhe lehtësie, si dhe për të kapur mundësi unike dhe të papërsëritshme për kohën e lirë, argëtimin dhe harmonizimin afektiv.

“Pushimet – komenton presidenti i SIPPS (Shoqata Italiane e Pediatrisë Parandaluese dhe Sociale), Giuseppe Di Mauro – duhet të jenë një periudhë pushimi e merituar për të gjithë dhe në të njëjtën kohë, e rizbulimit të të gjitha atyre kënaqësive të vogla që shpesh, në dëm të fëmijëve, sakrifikohen në avantazh të atyre që konsiderohen, jo gjithmonë me të drejtë, prioritete që lidhen me punën ose nevojat e përditshme.

Ftesa ndaj prindërve është për të favorizuar momentet e marrëdhënies dhe diskutimit, si brenda njësisë familjare, ashtu edhe jashtë shtëpisë."

Në këtë kontekst, e motivuar me të drejtë nga një klimë improvizimi dhe spontaniteti, Shoqata Italiane e Pediatrisë Parandaluese dhe Sociale (Sipps) ofron disa sugjerime të thjeshta, të frymëzuara kryesisht nga sensi i përbashkët, të dobishme për të kaluar festat e fundvitit në frymën e qetësisë dhe sigurisë maksimale. Por edhe me vetëdijen se edhe në një moment lirie dhe shkujdesjeje, fëmijët ende kanë nevojë për rregullsi dhe ekuilibër.

"Pesë A-të"

Për këtë qëllim, SIPPS mbledh këshilla bazë në një kujtesë të thjeshtë të përbërë nga "pesë A", në lidhje me sa më shumë fusha të jetës së përditshme, të dallueshme, por ndonjëherë të mbivendosura, duke u lënë prindërve detyrën për të adoptuar dhe përshtatur masat paraprake dhe zgjedhjet herë pas here. më të përshtatshme.

“A” si shkronja e parë e alfabetit dhe si rrjedhim si pikënisje dhe mundësi për zgjidhje të mira e të reja, si “Gëzimi”, një thelb që duhet të përshkojë me të drejtë ditët e festimit, por edhe si “Harmonia”.

Dieta

Disa shkelje lejohen, por gjithmonë në kuadrin e një diete të larmishme, sa më të pasur me fruta të stinës, duke respektuar sasitë e arsyeshme (ushqimet në sasi të vogla dhe më të shpeshta janë më të mira se sa një vakt i pasur dreke dhe një darkë e lehtë).

Mos i lejoni fëmijët të konsumojnë pije alkoolike, kushtojini vëmendje pijeve me sheqer dhe pjesëve të pjatave tradicionale, të cilat shpesh janë me kalori të larta dhe të pabalancuara.

Zakonet

Mundohuni të ruani ritmin normal të gjumit/zgjimit, duke shmangur ndryshimet rrënjësore që mund të krijojnë vështirësi pas pushimeve.

Respektoni sa më shumë rregullsinë e vakteve (shpërndani kaloritë gjatë ditës, shmangni anashkalimin e mëngjesit dhe, nëse është e nevojshme, preferoni vakte të lehta).

Inkurajoni gjithmonë lëvizjen, për shembull, duke i kushtuar kohë çdo dite për të dalë në ajër të pastër në natyrë.

Aktiviteti

Ndihmojini të vegjlit, që, nëse kanë, të organizojnë detyrat e tyre shkollore në mënyrë që të mos mblidhen në ditët e fundit.

Kjo bëhet duke vendosur kohë çdo ditë për t’iu kushtuar studimit, duke kufizuar "kohën para ekranit" , d.m.th. kohën e kaluar para ekranit të televizorit, kompjuterit, videos. lojëra, tabletë ose smartphone.

Në këtë drejtim, është thelbësore të monitorohet në mënyrë diskrete veprimtaria dixhitale dhe të shmangen praktikat kundërproduktive, të cilat konsolidohen shpejt, si ndezja e televizorit në tavolinën e ngrënies ose përdorimi i pajisjeve gjatë vakteve.

Më pas promovoni mundësitë për t’u takuar me miqtë dhe bashkëmoshatarët dhe, në përputhje me kushtet dhe mundësitë e motit, lojëra në natyrë.

Të mos harrojmë gjithashtu vlerën e paçmueshme të leximit si një stimul për imagjinatën, zhvillimin kognitiv dhe zhvillimin e gjuhës.

Mjedisi

Ne e gjejmë veten në një periudhë të karakterizuar klasikisht nga përhapja e lartë e patogjenëve të frymëmarrjes, duke përfshirë në veçanti virusin sincicial të frymëmarrjes, më të frikshëm në fazat e hershme të jetës dhe veçanërisht për foshnjat e parakohshme, rinovirusin dhe, natyrisht, variantet më të fundit të Sars-Cov. – 2.

Prandaj është e domosdoshme të merren masat e nevojshme për të mbrojtur fëmijët dhe çdo pjesëtar të familjes në kushte të brishta, duke u kujtuar për shembull larjen e duarve dhe, kur është e nevojshme, përdorimin e maskës edhe për të rriturit.

Indikacionet e zakonshme zbatohen në rast të udhëtimit në vendet në rrezik për infeksione endemike.

Kushtojini vëmendje edhe veshjeve, të cilat duhet të jenë të përshtatshme për kushtet lokale.

Së fundi, mjedis do të thotë gjithashtu t’i mësosh fëmijës respektin për mjedisin e tij dhe në veçanti për natyrën: prindërit janë modeli i tij i parë referues.

Kujdes

Asnjëherë mos e nënvlerësoni sigurinë e lodrave, të cilat duhet të zgjidhen sipas moshës së fëmijës dhe gjithashtu duke marrë parasysh çdo rrezik për fëmijë më të vegjël.

Vëmendje nënkupton gjithashtu parandalimi, për shembull i aksidenteve, rënieve (shëtitjet në mal, helmetë dhe mbrojtje të ndryshme për aktivitete rekreative ose sportive) dhe sëmundjeve (i kushtoni vëmendje simptomave të pazakonta, veçanërisht nëse shkoni në vende të largëta: përgatitje për çdo udhëtim nënkupton gjithashtu njohjen e rreziqeve të mundshme shëndetësore dhe marrjen e masave të duhura paraprake, nga vaksinimet deri te disponueshmëria e një pakete të ndihmës së parë).

Fatkeqësisht, periudha që po kalojmë është e mbushur nga konflikte dhe tragjedi humanitare: të mos harrojmë se fëmijët janë të ndjeshëm ndaj imazheve dhe përmbajtjeve të dhunës, ndaj u takon prindërve të filtrojnë dhe komentojnë ngjarjet aktuale për fëmijët e tyre, duke marrë parasysh grupmoshat e tyre.

Së fundi, një pikë tjetër: nëse fëmija preket nga një infeksion, është i nevojshëm respektimi i ecurisë së tij klinike (për shembull, mos mendoni të përshpejtoni kohën e shërimit fiziologjik dhe respektoni kohëzgjatjen e konvaleshencës) dhe përdorimin e duhur të barnave: në veçanti, është mirë që gjithmonë të konsultoheni me pediatrin tuaj, duke hequr dorë nga tundimi për të trajtuar çdo sëmundje duke iu drejtuar antibiotikëve.

Foto: Getty Images

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd