Transmetuar më 22-12-2023, 08:10

Ne e përdorim shikimin praktikisht në çdo moment të ditës, me përjashtim të rasteve kur pushojmë dhe është absolutisht e vërtetë që tipologjia ndijore sigurisht që “modifikohet” vazhdimisht pikërisht nga ajo që “marrin” sytë tanë.

Pothuajse natyrshëm, një test vizual si dhe një kuiz optik natyral mund të kenë funksione stimuluese për mendjen tonë, e cila, megjithatë, nuk ofron gjithmonë të njëjtin prioritet bazuar në atë që sheh.

Për këtë arsye, imazhet e vështira për t’u kuptuar, të cilat kërkojnë më shumë vëmendje, janë natyrisht veçanërisht stimuluese, por edhe "lojëra" tradicionale të bazuara në vëzhgim, siç është nevoja tradicionale, por e zakonshme për të gjetur një objekt specifik në një imazh.

Ka qenë gjithmonë një metodologji shumë e zakonshme, por në sajë të ueb-it ka gjetur një konotacion dhe përhapje të re. Nuk është thjesht një formë argëtimi, por mprehja e syve na lejon gjithashtu t’i qasemi kontekstit që na rrethon në një mënyrë veçanërisht fitimprurëse.

Në këtë rast testi është shumë i thjeshtë, gjetja e një objekti të fshehur, koherent me peizazhin dhe për rrjedhojë natyralisht "të përthithur" vizualisht prej tij.

A mund ta gjeni perlën në këtë breg deti?

Mendja nuk është gjithmonë aktive në të njëjtën mënyrë, por priret të ndryshojë qasjen e saj në varësi të momentit, pasi psikika priret të njohë shpejt figurat që prej kohësh i njeh, ndërsa për ato "të rejat" ka pak më shumë përpjekje dhe ka tendencën e drejtpërdrejtë për të humbur më shumë kohë duke analizuar imazhe të tilla si fytyrat që nuk i njeh.

Iluzionet optike dhe lojërat vizuale e përdorin këtë, dhe gjithashtu mund të theksojnë se si një person mund të "shohë gjëra" që një tjetër ndoshta nuk i sheh.

Në këtë rast modeli është i ndryshëm, ju duhet të gjeni një perlë në një imazh që ka larmi midis pjesëve të ndryshme. Kjo bën që më së shumti njerëzit të kenë një vonesë në shpejtësinë e gjetjes së perlës.

Për ata që tashmë janë mësuar t’i kushtojnë vëmendje detajeve, edhe "stërvitja" nuk është gjithmonë e mjaftueshme.

Ku ndodhet perla? Në fund të fundit ka zgjidhje.

Perla ndodhet lart majtas, pikërisht në të majtë të guaskës së gjelbër.

/noa.al