Transmetuar më 22-12-2023, 06:34

Bota e kuizeve dhe enigmave të ndryshme, pavarësisht nga gjuha, është absolutisht e aftë të zhvillojë një formë konkrete interesante për çdo lloj.

Gjëegjëza e ditës me të cilën do të merremi sot është e thjeshtë në natyrë, por gjithsesi na lejon të përdorim mjaftueshëm "materien gri" dhe të konceptojmë një arsyetim.

Qëllimi është padyshim të gjesh përgjigjen e saktë duke përdorur në fakt të vetmen të dhënë të disponueshme.

Çfarë ka gojë, por nuk mund ta përdorë për të ngrënë?

Përgjigja është, si gjithmonë, jo aq e vështirë, por "duhet të arrish atje", siç thonë.

E pra, "çfarë ka gojë, por nuk mund ta përdorë për të ngrënë?"

Në fakt, në llojet dhe versionet e saj të ndryshme, gjëegjëza është e bashkuar nga disa dinamika të cilat në fund kërkojnë analizë për të kuptuar përgjigjen e duhur.

Nëse konceptohet mirë, edhe një gjëegjëzë relativisht e ndërlikuar mund të "deshifrohet" brenda pak çastesh, pasi disa forma kërkojnë një mendje sigurisht "zgjuar", por edhe të aftë për të kuptuar termat dhe idiomat e shumta që shpesh fshihen në traditën metodologjike të dialogut.

Shqipja ka rezultuar gjithmonë të jetë një gjuhë jashtëzakonisht e dobishme për frazeologji dhe lojëra fjalësh, pikërisht sepse është shumë e pasur me terma të mundshëm dhe metoda interpretuese, pasi një fjalë mund të ketë një kuptim të shumëfishtë në varësi të kontekstit.

Dhe ky është gjithashtu rasti.

Në fakt, goja mund të jetë padyshim zgavra tradicionale e gojës e pranishme në shumicën e kafshëve, por mund të ketë edhe kuptime të tjera.

Në fakt jo shumë, kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve që marrin ta zgjidhin këtë gjëegjëzë priren të heqin dorë pas një periudhe të caktuar kohe.

Por cila është përgjigjja e duhur për enigmën?

Lumi!

Në fakt, pjesa e fundit e një lumi ose rrjedhës tjetër ujore quhet "gojë" dhe është gjithashtu seksioni që përdoret natyrshëm për të përcaktuar se ku rrjedh rrjedha e ujit.

Prandaj, duke mos qenë qenie e gjallë, lumi nuk “ha”, por prapë ka një gojë. /noa.al