Transmetuar më 21-12-2023, 16:34

Një kuiz matematikor, pavarësisht thjeshtësisë së tij, ruan zyrtarisht "bazën" e operacioneve më të avancuara dhe sigurisht është një mënyrë e shkëlqyer për të "stërvitur mendjen".

Kuizet e ndryshme matematikore po çmendin të apasionuarit në ueb.

Dhe janë veçanërisht ato që konceptohen në mënyrë strukturore me pak veprime dhe shenja.

Tradicionalisht janë pikërisht ato në dukje të lehta që bëjnë të jepni shpesh përgjigjen e gabuar dhe vetëm në disa raste të drejtën.

Ata që tashmë kanë marrë një mësim të mirë të matematikës janë padyshim në avantazh, por edhe ata që janë mjaft "të panjohur" me disiplinat që përfshijnë numrat dhe llogaritjet mund të gjejnë përgjigjen pa shumë stërmundim.

Çfarë është 8:2 (2+2)?

Kuizi i matematikës: A e dini se çfarë është 8:2(2+2)? Pothuajse të gjithë bëjnë gabime!

Pothuajse të gjithë bëjnë gabime në llogaritjen e rezultatit të saktë, sepse ata ndoshta ndërlidhen me vetë zgjidhjen me një mënyrë të zakonshme, por të gabuar të të menduarit.

Kjo ndodh mbi të gjitha sepse shumica prej nesh kanë një marrëdhënie shumë elementare, statike me numrat, gjë që na bën të përdorim maksimalisht pjesëtimin dhe shumëzimin, si dhe mbledhjen dhe zbritjen.

Problema në fjalë trajton një dinamikë të njohur në shkollë shumë përpara përfundimit të studimeve të detyrueshme, por matematika mbetet një lëndë e rëndësishme për shumëkënd.

Që në shkollën e mesme dhe më pas në vitet në vijim, ne mësojmë konceptin e rendit të veprimeve që çon në marrjen parasysh të disa shenjave për t’u "zgjidhur" para të tjerave.

Në veçanti, veprimet në kllapa, fuqitë dhe më pas të gjitha të tjerat duhet të kryhen fillimisht, nga e majta në të djathtë, duke filluar gjithmonë me pjesëtimet, shumëzimet e kështu me radhë.

Prandaj problema që sjellim sot duhet të zgjidhet fillimisht dhe më pas të kryhen të gjitha të tjerat.

E gjetët përgjigjen e duhur?

Ajo rezulton të jetë 16.

Përgjigja e 8 ÷ 2(2 + 2) varet edhe nga mënyra se si i interpretoni veprimet matematikore.

Disa njerëz e interpretojnë atë si 8 ÷ 2 * (2 + 2), që është e barabartë me 8 ÷ 2 * 4, dhe rezultati është 16.

Të tjerë e interpretojnë atë si (8 ÷ 2) * (2 + 2), që është e barabartë me 4 * 4 , dhe rezultati është sërish 16.

Ka disa paqartësi në mënyrën e shkrimit të problemës, gjë që mund të çojë në interpretime të ndryshme.

/noa.al