Transmetuar më 21-12-2023, 16:22

Gjëegjëza ka qenë pjesë e historisë njerëzore që nga kohërat e lashta dhe në një farë mënyre lindi me gjëegjëzën e famshme të Sfinksit, e konsideruar si gjëegjëza e parë ndonjëherë, e "deshifruar" sipas legjendës së Edipit, i cili në këtë mënyrë solli sfinksim, një krijesë monstruoze që ushqehej me banorët e qytetit, madje edhe vetëvritej

E strukturuar si një fjali, e cila ka konceptin dhe idenë bazë për të çuar në arsyetim, gjëegjëza mund të zgjidhet në pak çaste, por mund të zgjasë edhe disa minuta. E disa raste as të shkon në mendje se ç’është.

Gjithçka varet nga kapaciteti mendor, por edhe nga “dëshira” që ka mendja individuale e lexuesit dhe e atyre që janë në gjendje të kuptojnë thelbin e saj.

Cila është përgjigjja e duhur?

Gjëegjëza e sotme: Ata që e prodhojnë nuk e përdorin dhe ata që e përdorin nuk e shesin. Çfarë është?

Çfarë mund të jetë diçka që prodhohet, por nuk përdoret nga përdoruesi dhe përdoruesi nuk mund ta shesë fizikisht atë?

Fusha e gjetjes është në fakt shumë e ngushtë.

A mund të gjeni përgjigjen e duhur?

Arkivoli!

Një mjet “makabër”, por absolutisht i nevojshëm për të gjetur prehjen e përjetshme në mënyrën tradicionale, dhe padyshim është konceptuar nga njerëz që nuk do ta përdorin drejtpërdrejt, nisur nga funksioni i objektit.

Dhe kushdo që e gjen veten duke e përdorur atë padyshim që nuk do të jetë në gjendje ta shesë atë, për arsye të dukshme! /noa.al