Transmetuar më 05-12-2023, 23:18

SHBA- Departamenti Amerikan i Shtetit ka vendosur të shpallë non grata ish-zëvendëskryeministrin e Maqedonisë së Veriut, Koço Angjushev. Sipas njoftimit, do t’i ndalohet hyrja në SHBA për shkak të përfshirjes së tij në korrupsion.

Më tej sqarohet se gjatë kohës që shërbente si zëvendëskryeministër, ai abuzoi me pozitën e tij zyrtare për të përfituar interesat e tij private të biznesit, duke minuar besimin e publikut të Maqedonisë së Veriut në institucionet e tyre qeveritare dhe proceset publike. Departamenti i Shtetit gjithashtu ndaloi gruan e tij Elisabetta dhe fëmijët Angel dhe Ognen të hynin në Shtetet e Bashkuara.

Sergej Samsonenko, Orce Kamçev, Ratka Kamçeva, Sasho Mijalkov, Nikolla Gruevski dhe Ramiz Merko janë në listën e zezë të SHBA-së për shkak të korrupsionit

NJOFTIMI I PLOTË:

Shtetet e Bashkuara e caktojnë Koço Angjushev, një ish-zëvendëskryeministër i Maqedonisë së Veriut, si përgjithësisht të papërshtatshëm për hyrje në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për shkak të përfshirjes së tij në korrupsion të konsiderueshëm. Ndërsa shërbente si zëvendëskryeministër, Angjushev abuzoi me pozitën e tij zyrtare për të përfituar interesat e tij private të biznesit, duke minuar besimin e publikut të Maqedonisë së Veriut në institucionet e tyre qeveritare dhe proceset publike.

Veprimi i sotëm tregon se Shtetet e Bashkuara qëndrojnë me ata në Maqedoninë e Veriut që kërkojnë llogari nga zyrtarët publikë të korruptuar. Ky emërtim ripohon angazhimin e SHBA-së për të luftuar korrupsionin, i cili dëmton interesin publik, pengon prosperitetin ekonomik të vendeve dhe pakëson aftësinë e qeverive për t’iu përgjigjur në mënyrë efektive nevojave të njerëzve të tyre.

Këto përcaktime publike janë bërë sipas seksionit 7031(c) të Aktit të Ndarjeve të Departamentit të Shtetit, Operacioneve të Jashtme dhe Programeve të Përafërta, 2023, siç është përcjellë nga Akti i Ndarjeve të Vazhduara, 2024 (Div. A, PL 118-15). Departamenti po cakton gjithashtu gruan e Angjushev, Elizabeta, dhe fëmijët, Angel dhe Ognen, si të papërshtatshëm për hyrje në Shtetet e Bashkuara.