Transmetuar më 29-11-2023, 23:08

Shqipëria është plot bestytni dhe tradita me origjinë shumë të lashtë dhe misterioze. Edhe për martesën, ka besime dhe legjenda, sidomos për muajt e vitit në të cilët duhet të martoheni.

Pra, cilët janë muajt më romantikë për të hedhur tufën e luleve tek miqtë?

Cilët janë muajt më të mirë për të festuar dasmën tuaj?

Besimet dhe besëtytnitë që janë kryer gjatë shekujve dhe kanë origjinë shumë të lashtë, për të cilat ne flasim shpesh, vendosin se cilat periudha të vitit do të sjellin më shumë dashuri dhe më shumë romancë.

Sipas këtyre besimeve ka disa muaj veçanërisht më romantikë në të cilët të festohet dasma dhe të cilët do t’i sillnin fa lumturi dhe dashuri çiftit që i zgjedhnin për datën e dasmës.

Prill, Qershor, Shtator dhe Nëntor

Kushdo që zgjedh një muaj midis prillit, qershorit, shtatorit dhe nëntorit, do të bëjë një zgjedhje të mirë, të paktën sipas besimeve të lashta.

Në fakt, ata që martohen në prill do të kenë një dasmë të ëmbël, të butë, plot romancë, ashtu si fillimi i pranverës.

Qershori, megjithatë, është muaji kushtuar perëndeshës romake Juno, mbrojtëse e dashurisë martesore, për këtë arsye konsiderohet muaji i dasmës par excellence.

Shtatori është muaji që do t’i sjellë çiftit prosperitet, pasuri dhe mirëqenie me bollëk: çiftet që martohen në këtë muaj mund të jenë pra me shumë fat.

Edhe pse nëntori mund të duket si një muaj i pafavorshëm, ai në fakt sjell shumë fat dhe gëzim për çiftet që martohen në këto ditë.

Dhjetor, Janar dhe Shkurt

Dasma e festuar në dhjetor është ndër më romantiket. Mes dritave të Krishtlindjeve, borës dhe atmosferës festive të dimrit, dasma e kësaj periudhe do të jetojë me dashuri të përjetshme.

Janari është muaji i dasmave besnike, të sjellshme dhe dashuria do të jetë gjithmonë e ndërsjellë brenda çiftit.

Shkurti është muaji tjetër i dashurisë par excellence: me Ditën e Shën Valentinit që do të jetë garantuese, çiftet që martohen në këto ditë do të përjetojnë një dashuri jashtëzakonisht romantike. /noa.al