Transmetuar më 22-11-2023, 10:03

Çiftet që shpenzojnë shumë për dasmat e tyre kanë më shumë gjasa të divorcohen sesa ata që i përmbahen një buxheti të ngushtë, ka rezultuar në  një studim.

Sondazhi  i cili u ndërmor nga profesorët e ekonomisë, Andreë Francis-Tan dhe Hugo M Mialon, shqyrtoi dasmat dhe martesat e mbi 3,000 çifteve në Shtetet e Bashkuara. Studimi zbuloi në përgjithësi se sa më shumë të shpenzoni për dasmën tuaj, aq më shumë ka gjasa që të divorcoheni.

Një shembull i kësaj lidhej me sasinë e parave të shpenzuara për një unazë fejese që lidhej në mënyrë të kundërt me kohëzgjatjen e martesës. Sa më e shtrenjtë të jetë unaza, aq më shumë ka gjasa që çifti të divorcohet, veçanërisht nëse unaza kushton mbi 1500 paund.

" Në mënyrë të veçantë, burrat që shpenzojnë midis 2000 dollarë (rreth 1500 £) dhe 4000 dollarë (3000 £) për një fejesë. unaza është e lidhur me një rrezik 1.3 herë më të madh të divorcit në krahasim me shpenzimet ndërmjet 500 dollarë (376 £) dhe 2,000 dollarë (1,500 £),” thuhet në studim.

Një statistikë e ngjashme u gjet kur shikonin se sa shpenzuan çiftet për ceremoninë, me dasma më të përballueshme që priren të çojnë në martesa më të suksesshme.

Studimi zbuloi se dasmat që kushtojnë më pak se 1,000 dollarë (rreth 760 £) tregojnë një rënie të ndjeshme të gjasave për divorc krahasuar me ato që shpenzojnë mbi 20,000 dollarë (15,000 £), duke rritur gjasat me 1.6 herë.

Megjithatë, studimi zbuloi se shpenzimi i parave në muajin e mjaltit është i vlefshëm, pasi të bësh një udhëtim pas dasmës është "i lidhur ndjeshëm me një rrezik më të ulët të divorcit". Kështu që mund të ia vlen të shkurtoni disa nga kostot më të shtrenjta të ditës së dasmës dhe të vendosni para për një festë të mrekullueshme.