Transmetuar më 19-11-2023, 08:50

Gjermania, Franca dhe Italia kanë arritur një marrëveshje se si duhet të rregullohet inteligjenca artificiale (AI) në të ardhmen, sipas një dokumenti të përbashkët, i cili pritet të përshpejtojë negociatat në nivel evropian.

Tre qeveri po shtyjnë për dispozita detyruese vullnetare për ofruesit e mëdhenj dhe të vegjël të AI në Bashkimin Evropian, sipas një dokumenti të parë nga Reuters.

Komisioni Evropian, Parlamenti Evropian dhe Këshilli i BE-së janë aktualisht duke negociuar se si blloku evropian duhet të pozicionohet në këtë fushë të re. Parlamenti Evropian propozoi gjatë diskutimeve që kodi i sjelljes fillimisht duhet të jetë i detyrueshëm vetëm për ofruesit kryesorë të AI, të cilët janë kryesisht nga SHBA.

Megjithatë, tre qeveri të BE-së kanë paralajmëruar se ky do të ishte një avantazh i qartë konkurrues për ofruesit më të vegjël evropianë. Kjo mund të çojë në më pak besim në sigurinë e ofruesve më të vegjël, dhe për këtë arsye më pak klientë, thanë ata.

Fillimisht, nuk duhet të vendosen sanksione, thuhet në dokument.

Megjithatë, nëse pas një periudhe të caktuar kohore vërehen shkelje të kodit të sjelljes, mund të vendoset një sistem sanksionesh. Në të ardhmen, një organ specifik evropian do të monitorojë përputhjen me standardet, thuhet në dokument.