Transmetuar më 12-11-2023, 19:28

Ndarja e të dhënave personale është diçka që nuk mund ta shmangim kur përdorim internetin, çka na bën ne një shënjestër të lehtë për hakerat.

Por si mund t’i mbrojmë ato për të mos rënë pre e sulmeve kibernetike?!

Këtu janë disa mënyra se si mund të kontrolloni se kush i ka të dhënat tuaja dhe sigurohuni që ato të mos shpërndahen në të gjithë internetin në të ardhmen.

Përdorni opsionet e sigurisë

Disa gjëra të thjeshta që mund të përdorni është të refuzoni “cookies” në ueb-faqet që vizitoni, më pas të përdorni funksionet “do-not-track” të ofruara nga shfletuesi juaj dhe mund të përdorni gjithashtu “incognito”.

Sa herë që përdorni një aplikacion në telefonin tuaj, në cilësimet mund të kontrolloni se cilat të dhëna i lejoni të ketë qasje, domethënë çfarë mund të shohë, mbledhë dhe ndajë me programe dhe njerëz të tjerë, thotë udhëzuesi i Norton.

Hiqni të dhënat personale nga Google

Motori më i madh i kërkimit në botë sigurisht që ka të dhënat tuaja, të paktën në një formë.

Ju mund t’i hiqni ato në disa mënyra: kontaktoni drejtpërdrejt me Google përmes formularit dhe kërkoni që të heqë të dhënat tuaja.

Fshini adresat e vjetra të e-mailit, rrjetet sociale dhe llogari të tjera

Ju do të habiteshit se sa të dhëna ruhen në email të vjetër ose llogari të tjera, si ato që krijoni për dyqanet online ose diçka të ngjashme, për të mos përmendur rrjetet sociale.

Mendoni për këtë – të gjithë po kërkojnë të paktën emrin dhe numrin tuaj të telefonit.

Nëse nuk përdorni më diçka, është më mirë ta fshini plotësisht.

Hiqni të dhënat që agjentët e të dhënave kanë për ju

Ndërmjetësuesit e të dhënave (ose “tregtarët e të dhënave”) janë kompani që mbledhin informacione rreth jush që ju i lini jashtë në internet, por ata e bëjnë këtë në mënyrë të tillë që të mbeteni anonim.

Më pas i bashkojnë si një enigmë dhe më pas ua shesin kompanive të tjera që të kenë një ide më të mirë për tregun, e kështu me radhë.

Ata mbledhin të dhëna në disa mënyra – nga burime të disponueshme publikisht, por edhe nga kompani të tjera ku keni rënë dakord të ndani të dhëna (atëherë klikoni “dakord” në mënyrë që dritarja të hiqet dhe të mos lexoni se çfarë thotë).

Fshirja e të dhënave tuaja nga një ndërmjetës i të dhënave mund të marrë më shumë kohë nga të gjithë artikujt në këtë listë.

Ka ueb-faqe që e bëjnë këtë për ju, por ato zakonisht paguhen dhe nëse preferoni ta bëni vetë, do të ishte mirë të bëni një listë të kompanive më të mëdha që e bëjnë këtë dhe t’i kontaktoni me radhë.

Bashkohu me kanalin e NOA WhatsApp për lajmet më të fundit direkt në celularin tënd