Transmetuar më 09-11-2023, 22:21

JAPONI- Një vullkan nënujor shpërtheu në Japoni tre javë më parë, duke ofruar një pamje të rrallë të krijimit të një ishulli të ri të vogël, por ekspertët thonë se mund të mos zgjasë shumë. Vullkani nënujor pa emër, i vendosur rreth 1 kilometër nga bregu jugor i Iwo Jima, të cilin Japonia e quan Ioto, filloi serinë e tij të fundit të shpërthimeve më 21 tetor.

Brenda 10 ditëve, hiri vullkanik dhe shkëmbinjtë u grumbulluan në shtratin e cekët të detit, maja e tij ngrihej mbi sipërfaqen e detit. Nga fillimi i nëntorit, ai u bë një ishull i ri rreth 100 metra dhe deri në 20 metra mbi det, sipas Yuji Usui, një analist në divizionin vullkanik të Agjencisë Meteorologjike të Japonisë.

“Aktiviteti vullkanik është rritur pranë Iëo Jima dhe shpërthime të ngjashme nënujore kanë ndodhur vitet e fundit, por formimi i një ishulli të ri është një zhvillim i rëndësishëm”, tha Usui.

Ishulli i ri mund të mbijetojë më gjatë nëse është i bërë nga llavë ose diçka më e qëndrueshme se shkëmbinjtë vullkanikë si shtuf.

“Ne vetëm duhet të shohim zhvillimin. Por ishulli mund të mos zgjasë shumë,” tha ai.