Transmetuar më 07-11-2023, 14:13

Sipas një analize të re të gjerë, ndjekja e një liste prej tetë zakonesh të shëndetshme mund të zvogëlojë moshën tuaj biologjike.

Sipas studimit, tetë masa të shëndetshme mund të zvogëlojnë moshën tuaj biologjike me gjashtë vjet.

Kjo është rezultat i një analize paraprake të 6500 të rriturve që gjeti një lidhje të qartë midis të pasurit shëndet të lartë kardiovaskular dhe plakjes biologjike më të ngadaltë.

Lista kontrolluese përfshin ushqimin e mirë, të qenit më aktiv, lënien e duhanit dhe gjumë të shëndetshëm, si dhe menaxhimin e peshës, kolesterolit, sheqerit në gjak dhe presionit të gjakut.

Masat njihen si " 8 zakone thelbësore e jetës" e Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA).

Studiuesit analizuan lidhjen midis këtyre sjelljeve për shëndetin e zemrës dhe trurit dhe procesin e plakjes, të matur nga mosha fenotipike. Ata përcaktuan shëndetin kardiovaskular të lartë, të moderuar ose të ulët bazuar në një mesatare prej tetë gjërash.

“Ne zbuluam se shëndeti më i lartë kardiovaskular është i lidhur me plakjen biologjike të ngadalësuar, siç matet me moshën fenotipike. Ne gjetëm gjithashtu një lidhje të varur nga doza – ndërsa shëndeti i zemrës rritet, plakja biologjike zvogëlohet”, tha autori i vjetër i studimit Nour Makarem, një asistent profesor i epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik të Mailman të Universitetit të Kolumbisë në SHBA.

“Mosha fenotipike është një mjet praktik për të vlerësuar procesin biologjik të plakjes së trupit tonë dhe një parashikues i fortë i rrezikut të ardhshëm të sëmundjeve dhe vdekjes”.

Mosha fenotipike llogaritet bazuar në moshën kronologjike të një personi plus shënuesit e gjakut për metabolizmin, inflamacionin dhe funksionin e organeve. Dallimi midis asaj dhe moshës aktuale të një personi përcakton përshpejtimin fenotipik të moshës së tij.

Një përshpejtim më i lartë fenotipik i moshës tregon plakje më të shpejtë biologjike.

“ Sa më e madhe të jetë qasja ndaj këtyre 8 zakonve aq edhe përmirësimi i shëndetit tuaj kardiovaskular mund të ngadalësojë procesin e plakjes së trupit tuaj dhe të ketë shumë përfitime në vijimësi,” tha Makarem. “Ulja e plakjes biologjike nuk lidhet vetëm me rrezik më të ulët të sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës, por gjithashtu shoqërohet me jetë më të gjatë dhe rrezik më të ulët të vdekjes”.