Transmetuar më 03-11-2023, 18:53

SERBI-Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiç, ka shpallur zgjedhjet e një parlamentare, duke përfunduar kështu fillimin e zgjedhjeve zgjedhore që do të zgjasë deri në 14 dhjetor, kur fillon heshtja zgjedhore.

Kjo lëvizje nuk është befasi e madhe, sepse presidenti i Serbisë ka mbetur nënkuptohet përfundimi i zgjedhjeve të qeverisë së tanishme do të ketë një mandat të shkurtuar. Nëse presioni është i shqetësuar, pas tragjedive të majit dhe vrasjeve të nxënësve dhe të rinjve, që ka marrë një mori pakënaqësie të protestës, i shtohet presioni i shtuar nga Perëndia për një zgjidhje sa më të shpejtë të çështjes së Kosovës, atëherë mund të thuhet se deklaron në Serbi kanë arsye për nxitim dhe shpalljen e zgjedhjeve.

Shtohet presioni i brendshëm dhe i jashtëm

Zgjedhjet padyshim që nuk shohin si një nga kontrollet për të rimarrë mbi gjendjen, thekson për DW, Dushan Spasojeviç nga Fakulteti i Shkencës Politike.

"Kemi pasur shumë kriza. Për këtë arsye mendoj se ata vendosin në një fushatë që ka dhe mund të jetë në kohë, mund të sjellë edhe rezultate të tjera, të cilat janë çështjet në lidhje me negociatat për Kosovën, të cilat janë përshpejtuar disi . Sigurisht që është më e leverdishme për atë që zgjedhjet janë të mbahen tani dhe pastaj të kenë një qeveri teknike ose negociata për një qeveri që mund të zgjasë disa muaj”, thotë Spasojeviç.

Gazetari Gjorgje Vlajiç gjithashtu vëren se diku u bashkua me presionin e trupit dhe ai i jashtëm, dhe se "pavarësisht nga sozhet e fundit që shihet nga një shqetësim i Partisë Përparimtare Serbe (SNS), Vuçiç edhe këtë herë më llogarit fitoren në zgjedhje, si ato në zgjedhje. nivel republikan, ashtu edhe në nivel lokal në Beograd dhe qytete të tjera”.

Një nisje më e mirë e bllokut proevropian

Në prag të zgjedhjeve, një parti opozitare arritën një qëndrim për një grup të caktuar për qëllim dhe paralajmërim të daljes në disa zgjedhje me listën "Serbia kundër dhunës".

Është një hap i madh, thekson Spasojeviç. Ata bën atë që duhej të bënte me këtë lëvizje. Kjo është e rëndësishme, sepse sondahet rezultatet se shumica e votuesve dëshirojnë këtë lloj performance. Tani u takon atyre që fushatën të bëjnë sa më bindëse, të bëjë që të veprojë me një zë dhe në një farë mënyre që të vendosë në një vend më të mirë të fillimit në krahasim me partitë e tjera opozitare”, thotë Spasojeviq.

E djathta e turbullt

Marrëveshja politike në anën tjetër të spektrit politik është shumë më e vështirë. Ditët e tyre, një grup partish të djathta dhe për të bërë një gjë të tillë të fundit dhe të formojnë një subjekt elektoral. Por siç duket, kjo nuk do të ndodhë. Takimet e ndërprera, vendimet ndaj tyre janë parti të caktuara, e kanë edhe njoftimet për çështje të pavarura në zgjedhje, kanë bërë të dështojnë të bëjnë për bashkim të skenës së politikës. Sa kjo punë në një përpjekje për të arritur në bllokun e saj?

Është e qartë se ka një seri të tjera konfliktesh taktike, vëren Dushan Spasojeviç. "Para së gjithash, është një konflikt, se cilat janë çështjet më të rëndësishme: demokratizimi apo mbrojtja e integritetit territorial." Nëse opozita pro-evropiane arrin një rezultat të mirë, që është vërtetuar se nuk ndryshon në shoqëri, atëherë edhe ata do të kryejnë nën presionin e madh”, thotë Spasojeviç.

Gjorgje Vlajiq beson se "kjo ka të bjerë me ambiciet e lidershipit dhe dëshirën që secili të jetë në krye". Për mua kjo nuk është asgjë e keqe, sepse është djathta dhe më seriozisht rreth çështjes së patriotizmit sesa opozita prodemokratike në çështjet që kanë sfond proevropian”, thotë bashkëbiseduesi i DW.

Kthimi i babait politik

Edhe pse nuk ishte një surprizë e madhe, njoftimi i liderit të Partisë Radikale Serbe (SRS), Vojislav Sheshel, se ai do të marrë pjesë në zgjedhjet e Beogradit dhe në zgjedhjet lokale në koalicionin me partinë SNS-në të Vuçiqit në pushtet, ndërsa do të kandidojë si i pavarur në zgjedhjet republikane, duket si një kuriozitet politik në Serbi. Aleksandar Vuçiç po shpërbehet me shpjegime retorike për gjoja distancimin nga radikalët e Sheshelit, ku dikur ishte edhe vetë, duke thënë se "nuk do të formojë qeverinë me ta".

Është e qartë se Shesheli ka kohë që ka në mënyrë aktive me SNS-në se ai po i jepet zonës​​e madhe në media për sulm ndaj e opozitës, thekson Dushan Spasojeviç. "Ky koalicion tregon se qeveria është shumë e rëndë për të mundshëm të rezultateve në Beograd. Prandaj, ata mund të bëjnë të gjithë ata që mund të marrin sado pak vota, në punë për të munduar në kryeqytetin e tyre. Serbisë”, thotë Spasojeviç.

Radikalët vështirë se mund ta kalojnë pragun zgjedhor, thekson Gjorgje Vlajiç. "Ndërsa duke u bashkuar me SNS-në ata tani po deklarojnë mbijetesën politike. Këtu kemi të bëjmë me një vlerë të njëjtë, sepse SNS është partia e radikalëve të maskuar. kjo sigurisht nuk është befasi”, thekson gazetari.

Arsenali i njohur i manipulimeve të SNS

Sipas bashkëbiseduesve tanë, fushata e ardhshme do të jetë shumë e ashpër. Dushan Spasojeviq shton se "fushata do të jetë shumë e pabarabartë". Pra, gjithçka që kemi parë deri tani, plus fakti që opozita ka mundësi të marrë pushtetin në disa zona, do të detyrojë qeverinë të përdorë të gjitha mundësitë dhe të gjitha të mundshmet. Kjo thotë se Vuçi me siguri do të shohë çdo ditë në televizionin kombëtar.

Ndërsa Vlajić beson se SNS "do të bëjë gjithçka që mundet për të fituar në çdo vend, duke përfshirë përfshirjen e zgjedhjeve, manipulimet e votave, manipulimet në numërimin e votave dhe frikësimin e votuesve. dhe disfavoreve që SNS e përdor gjithmonë për të fituar zgjedhjet”, përfundon Gjorgje Vlajiç./DW