Transmetuar më 01-11-2023, 08:42

SHBA- Drejtori i zyrës së Nju Jorkut të Komisionerit të Lartë të OKB-së për të drejtat e njeriut, Craig Mokhiber ka dhënë dorëheqjen nga posti i tij, duke thënë se OKB-ja "po dështon" në detyrën e saj për të parandaluar atë që ai e kategorizon si gjenocid të civilëve palestinezë në Gaza.

Ai përmendi SHBA-në, Britaninë e Madhe dhe pjesën më të madhe e Evropës si plotësisht bashkëpunëtorë në sulmin e tmerrshëm. Craig Mokhiber i shkroi më 28 tetor komisionerit të lartë të OKB-së në Gjenevë, Volker Turk, duke thënë: "Ky do të jetë komunikimi im i fundit me ju. Edhe një herë po shohim një gjenocid që shpaloset para syve tanë dhe organizata të cilës i shërbejmë duket e pafuqishme për ta ndaluar atë."

Ai tha se OKB-ja kishte dështuar në parandalimin e gjenocideve të mëparshme kundër tutsi-ve në Ruandë, myslimanëve në Bosnje, jazidëve në Kurdistanin irakian dhe rohingya-ve në Mianmar, shkruan The Guardian.

"Ky është rast i gjenocidit në tekst" dhe tha se SHBA, Britania e Madhe dhe pjesa më e madhe e Evropës jo vetëm që po "refuzonin të përmbushnin detyrimet e tyre të traktatit" sipas Konventave të Gjenevës, por gjithashtu po armatosnin sulmin e Izraelit dhe po siguronin mbulim politik dhe diplomatik për atë.", shkruhej më tej në letrën e tij.

Letra e largimit të drejtorit nuk përmendi sulmin e 7 tetorit nga Hamasi në Izraelin jugor, duke vrarë më shumë se 1400 njerëz dhe duke marrë peng 240. Akoma më kontestuese, letra e tij bën thirrje për përfundimin efektiv të shtetit të Izraelit.

“Ne duhet të mbështesim krijimin e një shteti të vetëm, laik demokratik në të gjithë Palestinën historike, me të drejta të barabarta për të krishterët, myslimanët dhe hebrenjtë”, shkroi ai, duke shtuar: “dhe, për rrjedhojë, çmontimin e kolonëve thellësisht racist- projekti kolonial dhe fundi i aparteidit në të gjithë vendin.”

Mokhiber ka punuar për OKB-në që nga viti 1992, duke shërbyer në një sërë rolesh gjithnjë e më të spikatura. Ai drejtoi punën e komisionerit të lartë për hartimin e një qasjeje të bazuar në të drejtat e njeriut ndaj zhvillimit dhe veproi si këshilltar i lartë për të drejtat e njeriut në Palestinë, Afganistan dhe Sudan.