Transmetuar më 31-10-2023, 18:13

Evropa kishte vite që po shkonte drejt thertores dhe deri në vitin 1914 një konflikt ishte krejtësisht i pashmangshëm – të paktën ky është argumenti që shpesh bëhet në prapavijë. Megjithatë, në atë kohë, siç vuri në dukje Niall Ferguson, një historian, në një punim të botuar në 2008, nuk ndihej kështu për investitorët. Për ta, lufta e parë botërore erdhi si një tronditje. Deri në javën para se të shpërthente, çmimet në tregjet e obligacioneve, valutës dhe parasë mezi lëviznin. Pastaj i gjithë ferri shpërtheu. “Qyteti e ka parë menjëherë kuptimin e luftës”, shkruante kjo gazetë më 1 gusht 1914.

A mundet që tregjet financiare të nënçmojnë sërish rrezikun e një konflikti global? Në skenarin e makthit, zbritja në një luftë të tretë botërore filloi dy vjet më parë, ndërsa trupat ruse u grumbulluan në kufirin ukrainas. Sot beteja e Izraelit kundër Hamasit ka potencialin e frikshëm për t’u derdhur përtej kufijve të tij. Mbështetja ushtarake amerikane është thelbësore si për Ukrainën ashtu edhe për Izraelin, dhe në Irak dhe Siri bazat e superfuqisë janë vënë nën sulm, ndoshta nga përfaqësuesit e Iranit. Nëse Kina vendos se është koha për të përfituar nga një superfuqi e hutuar dhe për të pushtuar Tajvanin, Amerika mund të përfundojë shumë lehtë duke u tërhequr në tre luftëra njëherësh. Pjesa tjetër e botës rrezikon që ato luftëra të ndërlidhen dhe të kthehen në diçka edhe më shkatërruese.

Ky skenar sigurisht që do të vendoste dëme financiare shumë më poshtë në listën e tmerreve. Megjithatë, është pjesë e punës së një investitori të marrë në konsideratë saktësisht se çfarë do të thotë për portofolin e tyre. Deri më tani, mundësia e një lufte botërore mezi ka shkaktuar një dridhje në tregje. Vërtetë, ata prej disa kohësh janë pushtuar më shumë nga frika sesa nga lakmia. Çmimet e obligacioneve kanë qenë të trazuara, madje edhe për thesaret amerikane të supozuara “pa rrezik”, dhe yield-et kanë qenë në rritje për pjesën më të madhe të këtij viti. Indekset e aksioneve në Amerikë, Kinë dhe Evropë kanë rënë për tre muaj radhazi. Megjithatë, kjo ngecje mund të shpjegohet në mënyrë të besueshme nga faktorët e kohës së paqes, duke përfshirë huamarrjen e madhe të qeverisë, pritjet e normave të interesit dhe aksionarët, optimizmi i mëparshëm i të cilëve i kishte dalë më mirë.

Shkurtimisht, nuk duket si paniku që mund të prisni nëse shanset e zhytjes së botës në luftë do të rriteshin. Përfundimi më i ndritshëm është se shanset e tilla janë me të vërtetë afër zeros. Një gjë më e errët është se, si investitorët e 1914-ës, të sotmit së shpejti mund të verbohen. Historia tregon për një mundësi të tretë: që edhe nëse investitorët presin një luftë të madhe, ka pak që mund të bëjnë për të përfituar në mënyrë të besueshme prej saj.

Mënyra më e lehtë për ta kuptuar këtë është të imagjinoni veten në vitin 1914, duke e ditur se Lufta e Parë Botërore do të mbërrinte. Ju do të duhet të vendosni bastet tuaja shpejt – brenda javësh, shkëmbimet kryesore në Londër, Nju Jork dhe Evropën kontinentale do të mbylleshin. Ata do të qëndronin kështu për muaj të tërë. A do të ishit në gjendje të merrni me mend se sa dhe në cilën drejtim mund të kishte kthyer lufta deri atëherë? Nëse i gjykonit me mençuri aksionet amerikane si një bast i mirë, a do të kishit arritur të tregtonit me një ndërmjetës që shmangte falimentimin mes një krize likuiditeti? Ju mund të keni vendosur, përsëri me mençuri, të shkurtoni pozicionet në borxhin qeveritar që së shpejti do të jetë i sforcuar nga lufta. A do ta kishit marrë me mend se obligacionet ruse, të cilat do të përjetonin një revolucion komunist dhe falimentim të drejtuar nga bolshevikët, ishin ato që do të hidheshin plotësisht?

Lufta, me fjalë të tjera, përfshin një nivel pasigurie radikale përtej rreziqeve të llogaritshme me të cilat janë mësuar shumica e investitorëve. Kjo do të thotë se edhe luftërat e mëparshme botërore kanë mësime të kufizuara për ato të mëvonshme, pasi nuk ka dy të ngjashme. Punimi i Z. Ferguson tregon se libri optimal i lojërave për vitin 1914 (blerja e mallrave dhe aksioneve amerikane; shitja e obligacioneve, aksioneve dhe monedhave evropiane) ishte pak i përdorshëm në fund të viteve 1930. Investitorët në atë dekadë u përpoqën të mësonin nga historia. Duke parashikuar një luftë tjetër botërore, ata shitën aksione dhe monedha kontinentale evropiane. Por kjo luftë ndryshe pati investime të ndryshme fituese. Aksionet britanike mundën ato amerikane, dhe po ashtu edhe obligacionet e qeverisë britanike.

Sot ekziston një burim më i madh dhe më i tmerrshëm i pasigurisë, pasi shumë nga fuqitë e mundshme ndërluftuese përdorin armë bërthamore. Megjithatë, në një farë mënyre, kjo ka pak rëndësi financiare, pasi në një zjarr bërthamor performanca e portofolit tuaj nuk do të kishte gjasa të renditet lart në mesin e prioriteteve tuaja. Rezultati i të gjithave? Se mjegulla e luftës është edhe më e dendur për investitorët se sa për gjeneralët ushtarakë, të cilët të paktën kanë në sy aksionin. Nëse ndodh më e keqja, historianët e ardhshëm mund të mrekullohen nga indiferenca në dukje e investitorëve të sotëm. Ata do të munden vetëm sepse, për ta, mjegulla do të jetë pastruar.