Transmetuar më 19-10-2023, 10:56

Nëse po përpiqeni të përmirësoni dietën tuaj kur bëhet fjalë për ushqimin sezonal, kjo listë e dobishme e frutave dhe perimeve të vjeshtës do t’ju ndihmojë.

Pse të ndryshoni dietën tuaj me stinën?

Shumë kultura tradicionale shëndetësore mbrojnë të ngrënit sezonal si mënyra më e shëndetshme, pasi trupi juaj sinkronizohet me natyrën dhe ka disa studime për të mbështetur përfitimet.

Është vërtetuar se ushqimet e një sezoni përkatës përmbajnë më shumë lëndë ushqyese dhe nëse i blini ato në vend, ka më pak kohë që ato lëndë ushqyese të degradohen pasi prodhimi shkon në pjatën tuaj. Disa studime kanë treguar se perimet e rritura në vend gjatë sezonit kanë nivele dukshëm më të larta të lëndëve ushqyese të rëndësishme si disa vitamina.

Plus, blerja e prodhimeve sezonale nga kultivuesit vendas mbështet ekonominë tuaj lokale dhe mund të jetë gjithashtu një zgjedhje më e qëndrueshme.

Por cilat janë disa nga frutat dhe perimet më të mira të vjeshtës

Perimet e vjeshtës: Patate, Kungulli, Brokoli, Lulelakra, Panxhari, Lakra, Karotat, Kopër, Bishtaja.

Frutat e vjeshtës: Mollët, Dardha, Rrushi, Boronica, Hurma