Transmetuar më 17-10-2023, 13:13

Lodhja e vjeshtës mund t’i atribuohet kryesisht ndryshimeve në sasinë e dritës së diellit ndaj të cilës jemi të ekspozuar pasi ditët bëhen më të shkurtra dhe netët rriten. Ekspozimi ndaj rrezeve të diellit ndikon në trupin tonë në disa mënyra të ndryshme.

Pas ekuinoksit të vjeshtës, ditët bëhen më të shkurtra pasi dielli fillon të lindë më vonë dhe nata vjen më herët. Kjo dritë e zvogëluar e ditës mund të prishë ritmin tuaj kardiak, duke ju bërë të ndiheni më të lodhur.Cilat janë disa strategji për të menaxhuar lodhjen sezonale?

1. Dilni jashtë

Mundohuni të kaloni kohë jashtë për të paktën 10 minuta në ditë. Nëse ka rrezet e diellit, lëvizja, qëndrimi në këmbë ose ulja në diell mund të stimulojë prodhimin tuaj të vitaminës D. Nëse nuk ka dritë dielli, është mirë të dilni jashtë sepse të qenit në dritën e ditës mund të ndihmojë në rregullimin e orës tuaj të brendshme. Si një bonus, lëvizja e trupit tuaj çliron endorfina me humor të mirë që mund të ndihmojnë në rritjen e ndjenjave të mirëqenies.

2. Përdorni terapi me dritë

Një lloj terapie me dritë përdor kuti me drita me drita fluoreshente për të plotësuar nevojën e trupit tonë për dritë gjatë muajve të errët. Në mënyrë tipike, njerëzit i përdorin këto kuti për tridhjetë minuta brenda orës së parë të zgjimit. Terapia me dritë mund të ndihmojë në balancimin e niveleve të serotoninës dhe në përmirësimin e orës tuaj të brendshme.

3. Rritni marrjen e vitaminës D

Shpesh njerëzit që ndihen të lodhur nga muajt e dimrit kanë pak vitaminë D. Vitamina D është e rëndësishme sepse mund të luajë një rol në prodhimin e serotoninës dhe dopaminës. Provoni të konsumoni më shumë ushqime të pasura me vitaminë D në dietën tuaj ose të merrni suplemente të vitaminës D.

4. Përqendrohuni në një dietë shumëngjyrëshe

Provoni të shtoni më shumë fruta dhe perime në vaktet tuaja. Duke u fokusuar në ngrënien e karbohidrateve komplekse të shëndetshme, ne mund të mbajmë nivele të shëndetshme të serotoninës. Ushqimet si manaferrat, bananet, zarzavatet me gjethe, fasulet, ushqimet me grurë të plotë dhe ushqimet e pasura me proteina mund të ndihmojnë në rregullimin e hormoneve. Ju gjithashtu mund të provoni të përfshini një nga këto shtatë ushqime që rrisin humorin.

5. Provoni Aroma-terapinë

Është zbuluar se përdorimi i vajrave esenciale mund të ndihmojë me ndjenjat e ankthit dhe depresionit. Vajrat esencialë mund të ndikojnë në zonën e trurit përgjegjëse për kontrollin e vetëdijes dhe ritmin kardiak të trupit.

6. Joga & Meditim

Joga dhe meditimi janë të dyja mënyra të shkëlqyera për të rritur nivelet e serotoninës nga komoditeti i shtëpisë.

7. Kaloni kohë me miqtë dhe familjen

Në stinët më të ftohta mund të jetë më e lehtë të qëndroni në shtëpi dhe të keni më pak ndërveprim social. Rrini pranë familjes dhe shoqërisë së ngushtë, gjë që ju bën të ndjeheni të sigurt dhe komod.