Transmetuar më 29-09-2023, 17:38

Janë zbuluar planet për atë që premton të jetë atraksioni turistik më spektakolar i nëndheshëm i Londrës. Transformimi prej 268 milionë dollarësh i një serie tunelesh të Luftës së Dytë Botërore në një përvojë të mrekullueshme.

Dikur këto tunele mbroheshin nga “Akti i Sekreteve Zyrtare të Mbretërisë së Bashkuar”, ish-tunelet e spiunazhit do të ripunohen nga një ekip që përfshin arkitektët që qëndrojnë pas Kopshteve të Singaporit dhe Stacionit të energjisë Battersea të Londrës.

Tunelet Kingsway Exchange, rreth 40 metra nën stacionin e metrosë Chancery Lane në High Holborn, u ndërtuan në vitet 1940 për të strehuar londinezët nga fushata e bombardimeve Blitz gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Kjo ishte hera e fundit që ata ishin të hapur për publikun e gjerë. Roli i tyre i radhës gjatë kohës së luftës ishte si shtëpia e Ekzekutivit të Operacioneve Speciale të Britanisë, një degë e MI6 dhe frymëzimi i jetës reale për Degën Q.

British Telecom qëndroi në këto tunele në vitet 1980, duke krijuar lokalin më të thellë të licencuar në botë për përdorim nga stafi qeveritar, i kompletuar me një dhomë lojërash që përmbante tavolina biliardo dhe një rezervuar peshqish tropikal.

Teknologjia pas qendrës telefonike u vjetërsua nga fundi i dekadës dhe u çaktivizua. Por tani menaxheri i fondeve Angus Murray, CEO i “The London Tunnels”, dëshiron të sjellë në jetë historinë e tunelit për vizitorët.

Plani është që të investohen 170.5 milion dollarë në punën e restaurimit dhe më pas 97 milion dollarë në të gjithë pjesën tjetër.

Atraksioni më i mirë i zhvilluar turistik nëntokësor i Londrës aktualisht është “Churchill War Rooms” i vendosur 12 metra nën tokë dhe një pjesë e hapësirës prej 8,000 metrash katrorë të zënë nga tunelet e Kingsway.