Transmetuar më 24-09-2023, 11:21

Një virus i ri u gjet në Hendekun Mariana, pika më e thellë në sipërfaqen e Tokës, në një thellësi prej 8900 metrash. Pas analizës gjenomike të virusit të ri, lajmi i mirë është se ai nuk mund të infektojë njerëzit

Një virus i ri është zbuluar në thellësinë më të thellë ndonjëherë në oqeanet e Tokës. Virusi i quajtur “vB_HmeY_H4907” i përket kategorisë së bakteriofagëve, të cilët infektojnë dhe shumohen brenda baktereve, transmeton noa.al duke cituar Sky News.

Ata besohet se janë format më të bollshme të jetës në planet dhe luajnë një rol kyç në ekologjinë e oqeanit, duke ndihmuar në rregullimin e popullsisë ujore dhe çlirimin e lëndëve ushqyese.

Hendeku Mariana, i cili është pothuajse 11,000 metra i thellë, është pika më e ulët në Paqësor.

"Për njohuritë tona, ky është fagu më i thellë i njohur i izoluar në oqeanin botëror," tha Min Wang, një virolog detar në Universitetin Kinez, citon noa.al.

Sipas tij, zbulimi mund të inkurajojë kërkime të mëtejshme mbi strategjitë e mbijetesës së virusit në disa nga mjediset më të ashpra dhe më të largëta në Tokë.

“Mjediset ekstreme ofrojnë perspektiva optimale për zbulimin e viruseve të reja”, shtoi ai. Pas analizës gjenomike të virusit të ri, i cili nuk mund të infektojë njerëzit, ai u emërua vB_HmeI_H4907.

Studiuesit besojnë se ky virus ka të ngjarë të jetë i përhapur në oqean. Ai ka një strukturë të ngjashme me strehuesit e grupit të halomoneve bakteriale, të cilat shpesh gjenden në dyshemenë e detit. /noa.al