Transmetuar më 19-09-2023, 11:36

Sa e dobishme aq edhe e rrezikshme teknologjia. Kujdes!

Kohët e fundit, një detaj në telefonat inteligjentë me sistem operativ Android shkaktoi shqetësim tek përdoruesit.

Sipas mediave britanike, një “tregues privatësie” i gjelbër, siç është quajtur, që shfaqet në këndin e sipërm të djathtë të ekranit mund të nënkuptojë se mikrofonat apo kamera e telefonit tuaj janë aktive.

Megjithëse kjo nuk është domosdoshmërisht e rrezikshme, mund të tregojë se një aplikacion po përpiqet të hyjë në pajisjet tuaja pa lejen tuaj.

Pse po ndodh kjo? Disa aplikacione kërkojnë qasje në mikrofonat, kamerën apo edhe vendndodhjen tuaj për të funksionuar siç duhet. Megjithatë, disa aplikacione të tjera mund t’i shfrytëzojnë këto aksese për qëllime keqdashëse.

Sigurisht, ndryshimi i të drejtave të aksesit në aplikacione është gjithashtu i lehtë në Android (në cilësimet). Në këtë mënyrë, përdoruesi mund të kontrollojë se cilat aplikacione kanë akses në cilat pajisje në telefonin e tyre. Nëse treguesi i privatësisë ndizet pa ndonjë arsye të dukshme, është mirë të kontrolloni lejet e aplikacionit dhe të kryeni një skanim sigurie.