Transmetuar më 18-09-2023, 10:11

Një nxënës me ngjyrë i shkollës së mesme në Teksas (SHBA) u pezullua për shkak se zyrtarët e shkollës thanë se veshjet e tij shkelnin kodin e veshjes së distriktit.

Darryl George, një i ri në Shkollën e Mesme Berbers Hill në Mont Belvieu, mori një pezullim në shkollë pasi iu tha se flokët i binin poshtë vetullave dhe pjesëve të veshit.

George, 17 vjeç, siç shihni fotot në galeri, i mban flokët e tij në dreadlocks të trashë e të përdredhur, të lidhur në majë të kokës, tha nëna e tij, Darresha George.

George e mori pezullimin javën e kaluar.

Nëna e tij tha se ai ka në plan të kthehet në shkollën e zonës së Hjustonit të hënën, duke mbajtur sërish dreadlock-in e tij bisht, edhe nëse si rezultat i duhet të ndjekë një shkollë tjetër.

Incidenti nxjerr në pah debatet mbi diskriminimin në shkolla dhe në vendin e punës për shkak të flokëve.

Këto pezullime po vënë në sprovë ligjin CROWN, të sapomiratuar në SHBA. Ky ligj hyri në fuqi më 1 shtator, raporton noa.al duke cituar AP.

Ligji, një akronim për "Krijoni një botë të respektueshme dhe të hapur për flokët natyralë", ka për qëllim të ndalojë diskriminimin e flokëve me bazë racore dhe të ndalojë punëdhënësit dhe shkollat ​​të penalizojnë njerëzit për shkak të strukturës së flokëve ose modeleve të tyre, duke përfshirë, gërsheta, dreadlocks, përdredhje. ose nyje Bantu.

Teksasi është një nga 24 shtetet që ka miratuar një version të Aktit CROWN.

Për zezakët, frizurat janë më shumë se thjesht një ndjekje e modës.

Flokët kanë luajtur gjithmonë një rol të rëndësishëm në të gjithë diasporën e zezë, tha Candice Matthews, ministre kombëtare e politikës për New Black Panther Nation. (Grupi i saj nuk është i lidhur me një organizatë tjetër New Black Panther që konsiderohet gjerësisht antisemite.)

"Dreadlocks perceptohen si një lidhje me mençurinë," tha Matthews. “Kjo nuk është një modë dhe nuk ka të bëjë me tërheqjen e vëmendjes. Flokët janë lidhja jonë me shpirtin tonë, trashëgimia jonë dhe lidhja jonë me Zotin.”

Çështja e diskriminimit të flokëve me bazë racore në vendin e punës ka ekzistuar prej kohësh krahas shqetësimeve në shkollat ​​publike dhe private.

Në vitin 2018, një arbitër i bardhë në Nju Xhersi i tha një mundëseje me ngjyrë të shkollës së mesme që të priste dreadlocks ose të humbiste një ndeshje.

Videoja virale e mundëses që preu flokët me gërshërë teksa turma shikonte, shkaktoi pezullimin e arbitrit dhe nxiti miratimin e Aktit shtetëror CROWN. /noa.al