Transmetuar më 17-09-2023, 06:10

Bullgaria qëndron plotësisht pas të ardhmes evropiane të Republikës së Shqipërisë. Këtë e ka siguruar zëvendëspresidentja Iliana Jotova në takimet e saj në Tiranë me Presidentin e Shqipërisë Bajram Begaj.

Fokusi i bisedimeve të zëvendëspresidentit bullgar ishte regjistrimi i ardhshëm i popullsisë në Shqipëri – një moment i rëndësishëm për pakicën etnike bullgare.

Që nga njohja zyrtare në vitin 2017, ky është regjistrimi i parë, raporton noa.al.

Jotova falënderoi Shqipërinë për qëndrimin e saj të mirë ndaj komuniteteve të ndryshme etnike dhe shprehu shpresën se procesi i regjistrimit do të jetë transparent.

Autoritetet shqiptare e siguruan atë se regjistrimi kombëtar do të bëhet sipas standardeve më të larta evropiane, duke respektuar të drejtat e të gjitha komuniteteve etnike, përfshirë atë bullgar.

Iliana Yotova tha se mori garanci në nivelin më të lartë nga shteti shqiptar se regjistrimi i popullsisë do të kryhet në mënyrë transparente – një moment shumë i rëndësishëm për komunitetin bullgar.

Yotova theksoi se mbështet qasjen e BE-së që secili vend të vazhdojë sipas progresit të tij në procesin e negociatave.

Zëvendëspresidentja kujtoi faktin se gjatë presidencës së Këshillit të BE-së në vitin 2018, Bullgaria vendosi sërish në agjendë perspektivën evropiane të Ballkanit Perëndimor.

Marrëdhëniet tradicionalisht të mira dhe intensive në të gjitha nivelet u vunë në dukje gjatë takimeve të Zëvendës Presidentit në Tiranë. U diskutuan mundësitë për thellimin e bashkëpunimit në një sërë sferash, konkretisht zgjerimin e shkëmbimit tregtar, realizimin e një sërë projekteve infrastrukturore, ndër të cilat prioritet është përfundimi i Korridorit numër 8.

Në fushën e kulturës, Yotova ngriti edhe një herë çështja e krijimit të qendrave kulturore kombëtare në dy kryeqytetet Sofje dhe Tiranë. /noa.al