Transmetuar më 02-09-2023, 09:38

INDI- India ka nisur misionin e saj të parë vëzhgues drejt Diellit, vetëm disa ditë pasi vendi bëri histori duke u bërë i pari që u ul pranë polit jugor të Hënës, raporton BBC.

Anija kozmike la një gjurmë tymi dhe zjarri ndërsa shkencëtarët duartrokitën, tregoi një transmetim i drejtpërdrejtë në faqen e internetit të Organizatës Indiane të Kërkimit Hapësinor (ISRO).

Aditya-L1 do të jetë e vendosur në një distancë prej 1.5 milionë km nga Toka, 1% e distancës Tokë-Diell. Sapo Aditya-L1 të arrijë këtë "pikë", do të jetë në gjendje të rrotullohet rreth Diellit me të njëjtin ritëm si Toka. Kjo do të thotë gjithashtu se sateliti do të kërkojë shumë pak karburant për të funksionuar. Aditya-L1 do të jetë në gjendje të shikojë Diellin vazhdimisht edhe kur ai është i fshehur gjatë një eklipsi dhe të kryejë studime shkencore.

Agjencia hapësinore e Indisë thotë se do të duhen katër muaj për të udhëtuar kaq larg. Agjencia Indiane e Kërkimeve Hapësinore nuk ka thënë se sa do të kushtojë misioni, por raportet në shtypin indian e vlerësojnë atë në 3.78 miliardë rupi ose 46 milionë dollarë.