Transmetuar më 12-08-2023, 21:39

Dashuria është në ajër – ose të paktën, është vërtet lart në një shkëmb. Via dell’Amore ("Rruga e Dashurisë") e Italisë e cilëson veten si "shëtitja më romantike në botë".

Ka qenë prej kohësh shtegu më i popullarizuar i ecjes në rreth 75 milje (121 kilometra) shtigje që rrotullohen rreth pesë fshatrave që përbëjnë Sinën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, Cinque Terre.

Ajo u mbyll pas një rrëshqitjeje në 2012, por tani, pas një rinovimi të gjatë, seksioni i parë është rihapur për një pamje paraprake verore deri më 30 shtator. Plotësisht do të rihapet në korrik 2024.

Për të luftuar mbiturizmin në atë që është një nga rajonet më të vizituara, në një nga vendet më të vizituara në botë, aksesi tani është vetëm me turne me guidë (biletat janë pak më shumë se 5 dollarë) për të mbrojtur peisazhin për brezat e ardhshëm. Turistëve u kujtohet që të respektojnë kulturën dhe trashëgiminë lokale, që "rruga e dashurisë" të mos kthehet në "shëtitje të turpit".