Transmetuar më 11-08-2023, 23:30

Autoritetet në Liban vendosën të ndalojnë filmin Barbie, duke thënë se ai promovon homoseksualitetin dhe shkel vlerat e kombit.

Ministri i Kulturës Mohammad Mortada e ndaloi filmin nga kinematë, duke thënë se “ai bie ndesh me vlerat morale dhe fetare, si dhe me parimet e Libanit”.

Ministri tha se “filmi gjithashtu promovon devijimin seksual dhe transeksualitetin”. “Devijimi seksual” është një term që përdoret zakonisht në Lindjen e Mesme për t’iu referuar homoseksualëve.

Ndalimi vjen mes retorikës së shtuar anti-LGBTQ nga disa politikanë dhe zyrtarë qeveritarë në Liban dhe në Lindjen e Mesme.

Libani dikur konsiderohej si një nga vendet më liberale shoqërore në Lindjen e Mesme.

Edhe Kuvajti vendosi të ndalojë filmin Barbie, duke pretenduar se “ai përmban ide që inkurajojnë sjellje të papranueshme dhe një mesazh që shtrembëron vlerat mbizotëruese të shoqërisë”.

“Barbie” i kaloi pritshmëritë e arkëtimit, duke arritur në 1 miliardë dollarë të ardhura tre javë që nga publikimi.

Filmi u ndalua gjithashtu në Vietnam në fillim të korrikut, për shkak të një harte që përshkruan pretendimin e Kinës për detin e Kinës Jugore.